Sunbrouck Zuidbroek schoolvoorbeeld energiecoöperatie

De lokale energiecoöperatie Duurzaam Menterwolde krijgt volgens voorzitter Jan Hoogstra steeds meer steun voor het grote zonnepark Sunbrouck.

,,Niet alleen particulieren, maar ook woningcorporatie Groninger Huis, bedrijven en (sport)verenigingen willen meedoen’’, aldus Hoogstra.

Volgens hem bestaat er met name in Hoogezand-Sappemeer belangstelling voor het zonnepark, dat wordt opgezet via de zogenaamde postcoderoos regeling. Daardoor kunnen deelnemers uit omliggende gemeenten en plaatsen ook meedoen.

Hoogstra verwacht dat het park op de voormalige crossbaan met 4700 panelen het grootste collectieve zonnepark van de provincie wordt. Hij leverde gisteren één paneel na een verloting gratis af bij deelnemer Jan Meijer uit Noordbroek (foto, met Hoogstra rechts en Meijer aan de andere kant van het zonnepaneel).

Die heeft al twaalf panelen op het dak van zijn huis en koopt er tien bij op Sunbrouck. ,,Daarmee wek ik genoeg stroom op, maar nu wil ik gaskoken vervangen door inductie. Misschien zet ik er ook nog wel een zonneboiler bij. Dan heb ik bijna helemaal geen gas meer nodig.’’

Gisteren werd bekend dat dit jaar nergens zoveel nieuwe lokale energiecoöperaties zijn opgericht als in de provincie Groningen (elf van de 51).

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.