Sunvest hoopt toch op stikstoffabriek

SunPort Delfzijl, het grootste zonnepark in Nederland

Het bedrijf Sunvest BV dat een mega-zonnepark wil bouwen in de gemeente Menterwolde, hoopt alsnog op de bouw van een stikstoffabriek bij Zuidbroek.

Dat zegt woordvoerder Jeroen Prummel van Sunvest BV. Zijn onderneming wil in 2018 op 52 hectare grond tussen Zuidbroek en Muntendam in de Tussenklappenpolder 220.000 zonnepanelen neerzetten.

Buurman

Sunvest zou heel graag voor de afzet van duurzaam geproduceerde energie de nieuwe stikstoffabriek als ‘buurman’ en klant hebben.

Aanvankelijk wilde het Rijk volop meewerken aan de bouw van een stikstoffabriek waar in 2020 (hoog calorisch) gas uit het buitenland geschikt wordt gemaakt voor het Nederlandse gasnet.

Door stikstof bij te mengen zou het bewerkte gas gebruikt kunnen worden voor fornuizen en cv-installaties. Daarmee zouden er nog eens miljarden kuubs minder gas uit Groningen nodig zijn.

Kamp

Vorig jaar besloot minister Henk Kamp de bouw van de stikstoffabriek uit te stellen. Kamp zei dat de stikstoffabriek niet meer zo nodig is, omdat landen om ons heen minder (laag calorisch) gas uit Groningen importeren. Ook dankzij het terugschroeven van de winning is de bouw van de fabriek minder urgent.

Prummel heeft de moed nog niet opgegeven. ,,Maar voor de bouw van het zonnepark zijn we niet afhankelijk van de stikstoffabriek hoor. Ons plan gaat sowieso door.’’

Sunvest denkt in de Tussenklappenpolder 60 megawatt te kunnen opwekken. Dat komt neer op energie voor 18.000 huishoudens. Volgens Prummel gaat het om een investering van 55 tot 60 miljoen euro.

Goedkoper

Om de financiering rond te krijgen, is uitgegaan van een redelijk lage rijksbijdrage per kilowatt uur (SDE-subsidie). ,,Ik denk wel dat we snel voor de subsidieregeling in aanmerking komen.’’

Prummel legt uit dat Sunvest nauw samenwerkt met zonnepark-initiatiefnemers in de omgeving als Innovatief Duurzaam Menterwolde en Polderzunn. ,,We kopen samen zonnepanelen in en zijn daarmee goedkoper uit.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen