De visbaan aan het A.G. Wildervanckkanaal bij Stadskanaal wordt zo fors uitgebreid dat er internationale westrijden plaats kunnen vinden.

Dat zegt directeur Henk Mensinga van Sportvisserij Groningen Drenthe (SGD).

,,We hebben geld in de begroting opgenomen voor de uitbreiding’’, zo laat hij weten. ,,We hebben een vergunning bij het Waterschap Hunze en Aa’s aangevraagd en zodra die binnen is, gaan we aan de slag. We zoeken intussen ook naar subsidies voor het project waarmee we zoveel mogelijk van onze investering ‘terug willen verdienen’.’’

90 plekken

De visbaan aan het A.G. Wildervanckkanaal werd 5 jaar geleden in gebruik genomen en telt momenteel 90 plekken. Individuele vissers zitten er vaak te hengelen maar er worden ook veel wedstrijden gehouden.

Voor echte grote westrijden, zoals nationale, Europese- en wereldkampioenschappen, is de baan echter nog te klein. ,,Zulke wedstrijden zijn in ons gebied eigenlijk alleen aan het Noord-Willemskanaal mogelijk’’, stelt Mensinga. ,,Maar we willen ook in Stadskanaal zo’n baan. Daarom komen er daar 105 extra plekken bij. In totaal komen we dan op 195. Met dat aantal is de baan geschikt voor heel grote wedstrijden.

Roep om meer visplekken

De SGD komt met de uitbreiding ook tegemoet van veel van zijn leden. Die willen graag meer visplekken, niet alleen in Stadskanaal maar ook elders in de provincie. Zeker nu er nu zoveel meer vissers in Groningen actief zijn: het aantal leden van de SGD steeg in de coronacrisis van ruim 47.000 naar zo’n 58.000.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen