Supporter FC Groningen krijgt vijf jaar na dato werkstraf voor rellen in Heerenveen

Een 37-jarige man uit Groningen is in hoger beroep veroordeeld tot een werkstraf voor het aanzetten tot rellen na de eredivisiewedstrijd SC Heerenveen – FC Groningen op 22 februari 2015.

De man is door het gerechtshof in Leeuwarden veroordeeld tot een werkstraf van 200 uur. Eerder, in 2017, werd de man door de rechtbank veroordeeld tot vier maanden cel. De straf in hoger beroep viel beduidend lager uit, omdat naar het oordeel van het hof „de redelijke termijn” voor het aanbrengen van een strafzaak ruimschoots was overschreden.

Bij de rechtbank kreeg de FC Groningen-supporter ook al een lagere straf dan gebruikelijk was, omdat de feiten toen al meer dan twee jaar oud waren.

De man was samen met tientallen collega-supporters na afloop van het eredivisieduel Heerenveen-Groningen naar een kroeg aan de Nieuwstraat in Heerenveen gegaan, een vaste plek van de aanhangers van SC Heerenveen. Er vielen rake klappen, er werd geslagen met riemen en met een mes gestoken. De 37-jarige had een leidende rol gespeeld in de groep.

Heerenveen-supporters werden niet vervolgd

Hij had in een groepsapp opgeroepen om te vechten met de Heerenveen-aanhangers. Zo’n 80 voetbalfans gingen met elkaar op de vuist. Behalve de 37-jarige moesten negen Groningen-supporters zich in 2017 voor de rechter verantwoorden. Ze kregen werkstraffen van 180 tot 240 uur.

De advocaten van de Groningers beschuldigden het Openbaar Ministerie destijds van willekeur: Heerenveen-supporters werden niet vervolgd, terwijl zij zich ook niet onbetuigd hadden gelaten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu