Synagoge Appingedam ziet alweer uitbaters afhaken

Appingedam De Stichting Oude Groninger Kerken moet alweer op zoek naar een nieuwe uitbater voor de oude synagoge in Appingedam.

Na nog geen jaar hebben beheerders Marten en Marga Boonstra deze week hun vertrek aangekondigd. Zij maken dit jaar nog af, maar vanaf 1 januari moet de stichting verder met een nieuwe exploitant. Dat wordt al de derde sinds de gerestaureerde oude sjoel in mei 2015 heropende na een restauratie.

Volgens Marten Boonstra legt het historische karakter van het gebouw meer beperkingen op dan gedacht. ,,Het is een beladen plek waar niet zo maar van alles kan. Dat respecteren wij. We hebben ons bedrijfsplan daarom vooraf goed doorgesproken met de SOKG, maar vorige week kregen we te horen dat sommige van onze activiteiten op bezwaren stuiten bij partijen die zijn betrokken bij de synagoge. We kunnen het niet exploiteren zoals we zouden willen. Dan moet je je conclusie trekken, hoe moeilijk ook. Ik ben hier goed ziek van, dat mag je best weten.’’

Het paar trad dit jaar vol ambitie aan als opvolgers van de ook al om privéredenen vertrokken Heidi Renkema - inmiddels directeur bij MuseumWierdenland in Ezinge. ,,We gaan er alles aan doen om hier een succes van te maken’’, zei Marten toen nog. Dat is volgens hem tot op grote hoogte gelukt. Het cultuurprogramma in de sjoel trekt veel bezoekers. En ook de Bed & Breakfast in het oude joodse schooltje ,,draait als een tierelier’’.

SOGK-directeur Peter Breukink betreurt het afscheid. ,,Heel jammer, juist nu het zo goed gaat. Dit is voor alle partijen een heel vervelend en naar besluit. We hopen snel nieuwe mensen te vinden die met dezelfde ambitie en plezier door willen. Als dat niet voor de winter lukt, zetten we er desnoods tijdelijke huurders in. We willen voorkomen dat het pand leeg staat - met alle risico’s op vorstschade van dien.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.