Syrische broodjes van moeder Erksousi in warenhuis De Grote Roltrap Groningen

Nieuwe gerechten maken leert hij van zijn moeder. Via Skype. Zij in de keuken in Damascus, hij in Groningen. Mede dankzij haar kan de hele stad nu proeven van de gevulde broodjes kebbeh (gehakt met bulgur en ui), sujok (pittige gekruide worst) en allerhande Syrische heerlijkheden van Yamen Erksousi (24).

„In onze samenleving, ehm, we don’t call it ‘broodje”, zegt Erksousi. Een verlegen glimlach speelt om zijn mond. „Daar heet het fatayaer: deeg gevuld met dingen als gehakt, kip, groenten en kruiden.”

Erksousi staat achter een brommende blender in zijn jongste onderneming, de broodjeszaak ‘t Syrische hoekje, waar erwten, knoflook, munt en citroen worden vermalen tot hummus. Zijn winkel, een uit hout opgetrokken klein vierkant bouwwerk, staat midden in de hal van de begane grond in De Grote Roltrap, het voormalige V&D-pand aan de Grote Markt.

In vijf dagen opgebouwd

Samen met compagnons Abdul Dokko (24) en Adham Azze (22) treft Erksousi de laatste voorbereidingen voor de officiële opening deze donderdagmiddag. De vloer ligt bezaaid met gekleurde ballonnen, in de vitrine lonken broodjes en zoetigheden. „We hebben alles in vijf dagen opgebouwd”, zegt Dokko.

Hoe dat zit? „Ik ben in 2017 begonnen met mijn eigen cateringbedrijf”, zegt Erksousi. „Een paar weken geleden kwam ik hier wat bezorgen bij een klant en zag ik dit plekje.” Dokko: „De volgende dag zijn we met zijn drieën gaan kijken en nu staan we hier.”

Kruidig koken

De drie vrienden leerden elkaar via-via kennen, nadat ze bijna vier jaar geleden uit Syrië naar Nederland kwamen. Erksousi, geboren in een horecagezin en opgeleid tot boekhouder, ging aan de slag als vrijwilliger in restaurant de Wolkenfabriek en in Salmagundi’s aan de J.C. Kapteynlaan. Het lunchcafé geeft statushouders de kans ervaring op te doen als leerling-kok.

Eenmaal in het vak gerold, vroeg hij Dokko en Azze om hem te helpen. Erksousi’s ervaring met de Nederlandse keuken? „Hmm”, zegt hij. „Lastig.” Een glimlach. „Nederlanders zijn niet gewend om te koken met veel kruiden”, constateert hij.

Een grote wereldkeuken

Betekent dit dan minder sumac of za’ater in de Syrische broodjes? Er verschijnt een denkrimpel in zijn voorhoofd. „Hoe zeg je dat goed? I will adjust them a bit to the Dutch taste. Maar we verkopen natuurlijk ook de traditionele broodjes”, verzekert hij.

Met pop-up bar Wat ‘n Boudel en Duitse kebab- en falafelzaak als buren, hoopt Dokko dat de nog enigszins stille begane grond verandert in een grote wereldkeuken. „We would love to have a soort foodcourt. That would be more gezellig.”

Erop of eronder voor De Grote Roltrap

Een spannende week breekt aan voor De Grote Roltrap: eind volgende week horen de initiatiefnemers of het pop-up warenhuis in september moet sluiten of nog anderhalf jaar open kan blijven, tot het waarschijnlijk plaatsmaakt voor een fietsenkelder, studentenwoningen of studieplekken. ‘t Syrische hoekje is een van de elf lokale ondernemingen in het vijf verdiepingen tellende pand. Er is plek voor nog vijftien tot twintig ondernemers.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.