Syrische vluchtelinge vindt weg met ‘noaberhulp’

Nadin Mohammad vluchtte met haar kinderen van Syrië naar Nederland. Na een verblijf in onder meer het azc in Onnen woont ze per vandaag in Roodeschool. Met noaberhulp vindt ze haar weg.

Het kan raar lopen in het leven. Dat heeft Nadin Mohammad (31) uit Syrië ondervonden, toen in haar land oorlog uitbrak en zij met haar gezin moest vluchten voor het geweld. Nog maar een paar jaar geleden woonde ze in Damascus, vandaag betrekt zij met vier kleine kinderen een huurwoning in Roodeschool op het Groninger platteland. Haar man bleef achter in Libanon.

Geen Engels, weinig Nederlands

Na haar vlucht – een reis van tien dagen te voet, per boot en per trein – belandde Nadin in Nederland, waar zij de laatste vier maanden verbleef in het asielzoekerscentrum in Onnen. Net als alle andere Syrische vluchtelingen kregen zij, haar drie kinderen van 5, 7 en 8 jaar en een nichtje van 12 jaar dat met hen meereisde, een voorlopige verblijfsvergunning.

Dat gaf Nadin recht op een woning, waarvan zij een maand geleden de sleutel kreeg. Maar dat stelde haar plotseling voor een hoop praktische problemen. Er moest een uitkering worden aangevraagd, de kinderen moesten op een school worden ingeschreven en het huis moest natuurlijk worden ingericht. Nadin spreekt vrijwel geen Nederlands en al helemaal geen Engels. En hulp bleef uit.

Geld krijgen erkende vluchtelingen wel. Dat wil zeggen: ze krijgen een lening van 5000 euro voor de eerste huur, boodschappen en inrichtingskosten. Dat moet worden terugbetaald uit hun uitkering.

Handen uit de mouwen

Via-via kwam de hulpvraag van Nadin afgelopen week terecht bij Ina Spijk uit Uithuizen, de drijvende kracht achter Samen In Beeld TV, een mediaproject voor ouderen. Spijk dacht onmiddellijk aan een van haar vrijwilligsters, Dora de Vries (41) uit Uithuizermeeden. ,,Ik heb eerst wel gemopperd’’, vertelt Dora. ,,Ik zei: je wéét toch wel dat ik geen nee kan zeggen.’’ Dora heeft de chronische ziekte ME, waardoor ze van geringe inspanningen bovenmatig vermoeid raakt. ,,Als ik iets doe, dan duik ik er ook helemaal in, dus ik heb me er wel zorgen over gemaakt of het verstandig was om Nadin te helpen. Maar op dat moment kon ik me ook al niet meer terugtrekken. Er was geen weg terug.’’

De hulp voor Nadin bestond uit veel meer dan alleen maar wat meubeltjes regelen, ondervond Dora. Er moest beddengoed komen, keukenspulletjes, een koelkast en een wasmachine, noem maar op.

,,Ik heb een oproepje gedaan via Facebook en RTV Noord voor spulletjes en praktische hulp. Daar heb ik enorm veel respons op gekregen. Spullen kon ik volop krijgen, maar het is veel lastiger om iemand te vinden die de handen uit de mouwen wil steken.’’ Gelukkig heeft Dora een vriend en twee volwassen zoons, die zaterdag tapijt legden, meubels monteerden en apparaten aansloten. Een overbuurvrouw in Roodeschool is ook hulpvaardig.

Taaldrempel

De communicatie tussen Dora en Nadin verloopt nogal moeizaam, om het zachtjes uit te drukken. Dora: ,,Ze spreekt vrijwel geen Nederlands en al helemaal geen woord Engels, dus we communiceren via Google Translate op de telefoon. Dat leidt soms wel eens tot misverstanden.’’

Op zo veel hulp kan lang niet elke erkende vluchteling rekenen, ontdekte Dora in de Mediamarkt, op zoek naar een koelkast. ,,De verkoopster vertelde me dat ze al meerdere Syrische vrouwen in de winkel had gehad die geen woord Nederlands spraken, maar ook geen begeleider hadden. Gelukkig werkt daar iemand die Arabisch spreekt.’’

Waarom geen hulp?

Hoe het kan dat Nadin en andere Syriërs zo op zichzelf zijn aangewezen, blijft onduidelijk. Een woordvoerder van VluchtelingenWerk Nederland zegt: ,,Wij bieden maatschappelijke begeleiding, zoals inburgering, taallessen en mensen helpen zich voor te bereiden op een baan. Waarom dat in dit geval niet is gebeurd, kan ik niet zeggen. Daarvoor moet u contact opnemen met onze vestiging in Groningen.’’

DvhN heeft contact opgenomen met de vestiging in Groningen, maar heeft nog geen antwoord ontvangen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.