TTIP-bijeenkomst in Zuidbroek: 'geluiden zijn nog geen feiten'

In Zuidbroek wordt zaterdag (10 september) een informatieve bijeenkomst over de vrijhandelsvedragen TTIP en CETA gehouden. Milieudefensie Zuidoost Groningen, FNV en Mondiaal FNV Noord organiseren de middag.

Er wordt gesproken over gevolgen van afspraken in de verdragen voor thema's als natuur, landbouw, gaswinning en werkgelegenheid. Er zijn sprekers van onder meer Milieudefensie, de Akkerbouwersvakbond en de Groninger Bodem Beweging en ook VPRO-Tegenlicht levert een bijdrage.

Deze bijeenkomst komt kort nadat de Duitse vicekanselier Sigmar Gabriel in een interview op televisiezender ZDF (25 augustus) stelde dat de onderhandelingen met de VS naar zijn idee 'feitelijk waren mislukt'. In een reactie toonde Milieudefensie zich gelukkig met de uitspraken: ,,Een einde aan TTIP zou geweldig zijn'', stelde de organisatie. ,,Wij hopen dat het mislukken van de onderhandelingen ertoe leidt dat de EU het roer omgooit.''

Marco Bentz van den Berg, van Milieudefensie Zuidoost Groningen, vindt het nog steeds belangrijk om het over de inhoud van het verdrag te hebben. Volgens hem bevat dat veel afspraken die nadelige gevolgen kunnen hebben voor Nederland, ook voor zijn regio. Geluiden over mislukte onderhandelingen zijn nog geen feiten, zo waarschuwt hij. En dus zijn er nog veel vragen. ,,Gaat het echt deze kant op? Wat komt er dan voor in de plaats?’’ Daarnaast is de besluitvorming over CETA, het vedrag met Canada, veel dichterbij. Hierover vallen in het najaar beslissingen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.