De rechtbank heeft een 73-jarige man veroordeeld tot een taakstraf van 180 uur wegens het veroorzaken van een verkeersongeluk waarbij de 68-jarige Boelo Dijk uit Groningen om het leven kwam.

Het ongeluk had plaats op 25 mei 2018 op de Eendrachtskade Noordzijde in Groningen. De verdachte had zijn auto half op het voetpad en half op het fietspad geparkeerd. Hoewel dat niet is toegestaan, deed de man dit vaker op deze manier: in een nabijgelegen pand moest hij kranten ophalen. Door zijn auto even snel aan de kant te zetten, voorkwam hij dat hij een stukje moest omrijden, zo hield hij de rechters voor.

Op het moment dat hij weer weg wilde rijden, schepte hij Boelo Dijk die op een scooter passeerde.

De rechters oordelen dat de verdachte zijn eigen gemak heeft laten prevaleren boven de verkeersveiligheid en dat is kwalijk, zo staat in het vonnis.

Niet zien aankomen

Met de officier van justitie is de rechtbank van oordeel dat de verdachte een reeks aan verkeersfouten heeft gemaakt. Zo verleende hij geen voorrang aan de scooterrijder, parkeerde hij de auto op een foute manier en reed hij met de auto over het fietspad. De man zegt dat hij de scooter niet heeft zien aankomen. De optelsom maakt dat het fatale ongeluk hem kan worden verweten.

Dossier lag op de plank

De opgelegde taakstraf is gelijk aan de eis. Die eis (en dus ook de straf) viel in het voordeel van de verdachte lager uit omdat het dertig maanden moest duren alvorens de zaak aan de rechtbank werd voorgelegd. Het dossier lag al die tijd op de plank bij het Openbaar Ministerie (OM).

Naast de taakstraf had het OM om een rijontzegging van een half jaar gevraagd. De rechtbank legt die wel op, maar dan in de voorwaardelijke vorm (als extra waarschuwing). De man bezorgt nog steeds kranten waarvoor hij zijn auto nodig heeft. Zou hij geen auto meer mogen rijden, dan raakt hij zijn inkomsten kwijt. De rechtbank vindt dat een stap te ver.

Beoordelingsfout

Raadsman Duco Keuning had de rechtbank verzocht een lagere straf op te leggen. Volgens Keuning heeft de verdachte een beoordelingsfout gemaakt in een “beroerde en onoverzichtelijke verkeerssituatie’’. Een geldboete is meer op z’n plaats dan een taakstraf, ook gezien het tijdsverloop, vond de advocaat. De rechters zien dit dus anders.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Rechtbank