Taalhuizen Westerwolde: Waar zijn de autochtone laaggeletterden? (Ze moeten er namelijk wel zijn)

De Taalhuizen in de gemeente Westerwolde worden vooral bezocht door statushouders. Autochtone laaggeletterden stappen er niet of nauwelijks binnen.

Burgemeester en wethouders willen die situatie veranderen. Met name omdat onderzoeken uitwijzen dat in Westerwolde een op de zeven inwoners moeite heeft met lezen of schrijven.

Ambtenaren worden getraind

,,Dan heb je het over 3500 mensen’’, zegt wethouder Wietze Potze (PvdA). ,,We gaan op verschillende manieren proberen hen te vinden. Zo worden sommige ambtenaren getraind in het beter herkennen van laaggeletterdheid. We hopen de betrokkenen over te halen de Taalhuizen te bezoeken.’’

Taalhuizen zijn ruimten in met name bibliotheken waar professionals en vrijwilligers op een laagdrempelige wijze mensen helpen bij het beter leren schrijven en lezen. De meeste gemeenten in Groningen hebben inmiddels zo’n voorziening.

‘We hopen de schaamte weg te nemen’

Westerwolde heeft twee, in de bibliotheken in Bellingwolde en Ter Apel. Ze worden nu dus nog vooral bezocht door mensen voor wie Nederlands niet de moedertaal is. Potze vermoedt dat schaamte een reden voor menig autochtoon is om zich niet te melden. ,,We hopen die schaamte weg te nemen.’’

Volgens Janneke Klok van de Stichting Biblionet Groningen worden ook Taalhuizen elders in de Groninger Ommelanden vooral door statushouders bezocht.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.