Tante Rie, keizerin van The Corner, overleden

Ze zat het liefst op het hoekje van de bar, vierde kruk van de muur. Met een glaasje martini, glaasje water en sigaretten binnen handbereik bestierde ‘Tante Rie' meer dan vijftig jaar café The Corner in Winsum. Het dorp zal het zonder haar karakteristieke verschijning moeten doen, want Rie Ritsema-Ten Hoope overleed donderdagnacht op 86-jarige leeftijd, na een lang ziekbed.

Het café was het thuis van haar en haar man Theo. Ze streek er neer op 17 oktober 1962 toen het nog Café Hunsingo heette, omdat haar toenmalige echtgenoot vastigheid wilde. Het betekende wel dat Rie afscheid moest nemen van haar werk als vrachtwagenchauffeur. Dat ging met pijn in het hart.

Ze groeide op in Zaandam, was de oudste in een gezin van vijftien kinderen en werkte in fabrieken, in de huishouding, als dienstmeisje en als serveerster. Rie Ritsema-Ten Hoope stond middenin het leven.

,,De klant is koning, ik ben de keizerin''

Als caféhoudster was ze barkeeper, sociaal werker en aanleunpaal tegelijk. Tante Rie hoorde alles wat in het dorp leefde, alle geheimen, alle verhalen. De uitbaatster zag vier generaties aan zich voorbijgaan. Maar het was horen, zien en zwijgen. Haar motto: de klant is koning, ik ben de keizerin.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.