De tarieven voor het overnachten met de boot of camper op de gemeentelijke camping Spoordok in Musselkanaal mogen naar beneden. Dat besloot de gemeenteraad maandagavond.

Het Spoordok heeft de afgelopen jaren flink moeten inleveren op het aantal toeristische overnachtingen. Tussen 2017 en 2020 daalde het aantal camperovernachtingen van 2391 naar 1325. Het aantal overnachtingen met boten kelderde in die periode van 244 naar 86. Op het hoogtepunt in 2013 waren dat er nog 452. Als het zo door zou gaan zou de camping mogelijk worden gesloten.

Autoriteit Consument en Markt tikt gemeente op de vingers

Dat kwam onder andere doordat de camping hoge prijzen moest hanteren nadat de gemeente Stadskanaal op de vingers was getikt door de rechtbank en de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Zij vonden dat Stadskanaal zichzelf in een oneerlijke concurrentiepositie had gemanoeuvreerd en dat de prijzen die voor een overnachting werden gevraagd niet marktconform waren.

Inmiddels heeft de gemeente een nieuw onderzoek in de regio gedaan naar de tarieven van andere campings en aanmeerplaatsen. Daaruit bleek dat Spoordok fors duurder was. Ook wordt er bespaard op de afvalkosten en gaat de beheerder een deel van het groenonderhoud voortaan (deels) zelf doen. Daardoor zag het college ruimte om de prijs te reduceren.

'Gemeente beconcurreert zichzelf'

Binnen de gemeenteraad werd het voorstel unaniem aangenomen. ,,We mogen hartstikke blij zijn dat we Spoordok hebben in Musselkanaal’’, zei raadslid Merlijn Wiersema (CDA). Dat vonden ook zijn collega-raadsleden. Zij zouden het zonde vinden als de voorziening verdwijnt. Die is redelijk uniek, draagt bij aan de lokale economie en moet in de toekomst een belangrijke rol vervullen in de toerismeplannen van gemeenten in Oost-Groningen.

Joëlle-Maxime Ham (SP) wilde van het college weten of Stadskanaal zich niet zelf in de voet schiet door gratis ligplaatsen aan te bieden bij de steigers langs het centrum in Stadskanaal. ,,Wat ons blijft verbazen dat de gemeente met zichzelf lijkt te concurreren: wel liggeld in Musselkanaal maar niet in Stadskanaal. We zouden graag zien dat daar nog een keer naar gekeken wordt en eerlijker verdeeld wordt.’’

Ook waren er zorgen of de verlaging wel voldoen is om en of er niet opnieuw problemen zouden ontstaan met de ACM. Is er ook gekeken naar de mogelijkheid om de camping via een constructie te verpachten aan een commerciële partij, wilden onder meer D66, Lokaal Betrokken en Gemeentebelangen Stadskanaal weten.

Campers zijn 1,80 euro goedkoper uit

Volgens wethouder Goedhart Borgesius (VVD) was een voorstel voor het verpachten niet aan de orde, daar zou uitgebreider onderzoek naar gedaan moeten worden. Of de verlaging voldoende is voor een grotere toeloop? ,,Dat zal de komende tijd moeten uitwijzen.’’

De tarieven worden voor dit seizoen verlaagd van 16,80 euro naar 15 euro per dag voor campers. Het tarief voor vaartuigen daalt van 22,50 euro naar 1,30 euro met een minimum van 10,- euro. Boten mogen in het winterseizoen gratis aanmeren.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen