Tbs’er slaat medewerker VanMesdag met houten blok

Tegen een 30-jarige voormalig bewoner van de Van Mesdagkliniek in Groningen is een jaar voorwaardelijke celstraf geëist wegens zware mishandeling en een poging daartoe.

In november 2016 sloeg hij een activiteitenbegeleider met een houten blok hard op het hoofd. Twee medepatiënten kregen klappen. De verdachte verklaarde in de rechtszaal dat het in die tijd erg slecht met hem ging. ,,Ik voelde me niet veilig en wilde weg uit de Van Mesdag.’’ Met de geweldsuitbarsting hoopte hij overgeplaatst te worden.

Geen gericht geweld

Naar eigen zeggen vroeg hij al langere tijd om hulp, maar werd hij niet gehoord. Het geweld was niet bewust gericht tegen de medewerker en medepatiënten, verklaarde de man.

Cocaine

Na een woordenwisseling met de beveiliging was hij naar zijn kamer gegaan. Daar rookte hij cocaïne. Vervolgens ging hij gewapend met de houten blokken naar de ruimte waar hij overging tot geweld.

Het Openbaar Ministerie eiste een voorwaardelijke celstraf ,,om de ernst van de feiten’’ te benadrukken, zoals de officier van justitie het verwoordde. ,,Belangrijker is dat de tbs-behandeling kan worden voortgezet. Daarom eis ik geen onvoorwaardelijke straf.’’

Desastreus

Volgens advocaat Job Knoester kan het geweld niet volledig aan de verdachte worden toegerekend. ,,Hij zit niet voor niets in een tbs-kliniek.’’ Knoester hekelde vooral het feit dat het Openbaar Ministerie de zaak veel te lang op de plank heeft laten liggen. Voor tbs’er is dat desastreus omdat het van grote invloed is op de lopende behandeling, aldus de raadsman.

De verdachte verblijft inmiddels in een andere tbs-kliniek.

De activiteitenbegeleider heeft de Van Mesdagkliniek aansprakelijk gesteld. Tussen hem en de kliniek loopt een civiele procedure.

Uitspraak op 12 juli.

menu