Tbs-behandeling van Marthin S. met twee jaar verlengd

De rechtbank in Groningen. Foto: Archief DvhN

De tbs-behandeling van Marthin S. die in 2004 zijn ex-vriendin en haar moeder vermoordde wordt met twee jaar verlengd. Dat bepaalde de rechtbank in Groningen woensdag.

De rechter vindt dat S. nog een lange weg te gaan heeft en dat hier nog twee jaar tbs voor nodig is. Ook adviseert de begeleider van S. dat het risico op herhaling groot is als hij met onbegeleid verlof gaat.

Neergestoken

S. ging op 3 april 2004 naar het huis van Lammert en Eke Pelgrim. Hun dochter Geertje Pelgrim, en de ex van S. woonde hier tijdelijk met haar vijf maanden oude zoontje. Toen Lammert de deur opendeed werd hij neergestoken. S. ging de woning binnen en stak daar Eke en Geertje neer. Zij overleden even later.

Vijftien jaar cel

S. nam vervolgens zijn vijf maanden oude zoontje mee. Hij probeerde zichzelf en zijn zoontje om te brengen, maar dit mislukte. In 2005 werd Marthin veroordeeld tot vijftien jaar cel met tbs en dwangverpleging.

Tbs

In de rechtszaal vertelde Marthin dat het nu goed met hem gaat. In de kliniek werkt hij in de winkel en in de soos. ,,Als ik zie hoeveel verantwoordelijkheid ik heb, dan ben ik daar trots op’’.

De advocaat van S. Niek Heidanus wees de rechtbank op de vertraging in de behandeling van S. Dit door overplaatsing naar een andere kliniek en de zestien begeleiders die S. in acht jaar tijd heeft gehad. Jammer en onnodig pleitte de advocaat.

Risico op herhaling

De rechter ziet dit ook maar vindt het risico op herhaling te groot. Wel bepaalde de rechtbank dat de instelling voortvarender te werk moet gaan in de behandeling.

menu