De Van Mesdagkliniek in Groningen

Tbs met dwang en voorwaarden voor overval tegenover hoofdbureau van politie in Groningen

De Van Mesdagkliniek in Groningen Foto: Rob Zijlstra

De rechtbank heeft twee mannen veroordeeld tot de maatregel tbs wegens een gewelddadige overval op het Bud Gett Hostel aan de Rademarkt in Groningen.

Een 49-jarig man kreeg tbs met dwangverpleging opgelegd, de andere - een 47-jarige Groninger - kreeg tbs met voorwaarden. Dat is een iets lichtere variant.

De rechtbank acht bewezen dat de mannen in januari van dit jaar het hostel tegenover het hoofdbureau van politie overvielen. Heel ingewikkeld was dat niet: de twee bekenden de overval te hebben gepleegd. Bij binnenkomst werd de nachtportier hardhandig aangepakt. De overval is geregistreerd door beveiligingscamera’s

Buit omgezet in cocaïne

Beide mannen hebben forse strafbladen. De 49-jarige verdachte was net een paar dagen op vrije voeten na een detentie van bijna drie jaar. Hij had geld nodig voor drugs. Een uur na de overval meldde hij zich op het politiebureau. Kort daarvoor had hij de buit, 150 euro, omgezet in cocaïne.

De tweede verdachte werd een dag later aangehouden. Hij was met zijn deel van de buit, 120 euro, naar een prostituee gegaan.

Ook celstraf opgelegd

Een behandeling vindt de rechtbank noodzakelijk om te voorkomen dat de verslaafde mannen eenmaal vrij opnieuw strafbare feiten plegen. Voordat de behandeling kan beginnen moeten de twee een celstraf van anderhalf jaar uitzitten.


menu