Tbs voor brandstichting in Van Mesdagkliniek

Het Openbaar Ministerie heeft de maatregel tbs met dwangverpleging geëist tegen een 24-jarige man wegens brandstichting. De man stichtte brand in zijn kamer in de Van Mesdagkliniek waar hij als patiënt (maar zonder de tbs-status) verblijft.

De brand, in augustus vorig jaar, moest worden geblust door de brandweer. Drie personen onder wie de verdachte moesten worden opgenomen in het ziekenhuis. Ze hadden rook ingeademd.

Mede-patiënten moesten uit hun afgesloten kamers worden geëvacueerd. Op de afdeling waar de brand woedde - Helperdiep 4 - stond zoveel rook dat je letterlijk geen hand voor de ogen kon zien, zo schetste de rechter de situatie. ,,Veel tbs-patiënten hebben angstige momenten beleefd.’’ De verdachte: ,,Dat kan ik wel begrijpen.’’

De verdachte lijdt aan een vorm van autisme. Hij verklaarde in eerste instantie dat hij stemmen hoort die hem opdroegen de brand te stichten. In de rechtszaal: ,,Het zijn geen stemmen, maar gedachten. Het is moeilijk uit te leggen.’’ De zorgen over de man zijn groot. In de aanloop van de rechtszaak stichtte hij opnieuw brand. Met de dwangmaatregel krijgt de verdachte de beste behandeling en wordt de maatschappij het best beveiligd, zo motiveerde de officier van justitie de eis. De Van Mesdagkliniek diende een schadevergoeding van 2500 euro in.

De advocaat pleitte wel voor een behandeling, maar meent dat de toevoeging ‘dwang’ niet nodig is. De advocaat: ,,Ik ben niet tegen de tbs met dwangverpleging, maar de tbs-setting is ook stroperig en bureaucratisch en met een minister die voortdurend tornt aan de proefverloven. Dat is niet goed voor de problemen van mijn cliënt.’’

Uitspraak over twee weken.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.