Tbs'er die studente aanviel in Sterrebos hoort vijf jaar cel eisen ('Dit was een tweede Anne Faber geworden')

De 42-jarige tbs'er die op zondag 24 september vorig jaar een vrouw mishandelde in het Sterrebos in Groningen hoorde woensdag in de rechtbank in Groningen vijf jaar cel tegen zich eisen wegens poging tot doodslag.

De man was op onbegeleid verlof toen hij de destijds 22-jarige studente aanviel.

De man is een tbs'er uit de Van Mesdagkliniek. Hij mocht die zondag met verlof. De man was voorafgaand aan de gebeurtenis die avond naar het Hoornsemeer geweest en fietste daarna rond in de buurt van het Sterrebos.

'Tweede Anne Faber'

Het slachtoffer vroeg een schadevergoeding van ruim 12.000 euro voor met name de grote psychische schade. Haar letselschade advocaat Mr. Gerard van den Berg vatte de zaak samen: ,,Dit was een tweede Anne Faber geworden.’’

TBS-er op proefverlof valt jonge vrouw aan
Lees verder

De studente psychologie, die haar woonplaats Bremen verruild had voor de stad, kwam die avond juist terug van familiebezoek in Duitsland. Zij kon in de stad met iemand meerijden naar de wijk Helpman. Lopend vervolgde ze de weg langs het Sterrebos naar haar huis aan de Coendersweg, waar ze werd achtervolgd door de man.

De bosjes in

Toen de vrouw zich omdraaide greep hij haar bij haar nek, sleurde haar over de grond de bosjes in en greep haar bij de keel. Hij kneep deze dicht terwijl hij bovenop haar ging liggen. De vrouw probeerde de man krabbend van zich af te slaan. Hij vroeg de vrouw of ze seks met hem wilde, maar dat weigerde ze. Ze kreeg geen adem meer, kon niet schreeuwen en verloor het bewustzijn.

Ze werd wakker, liggend op haar zij, met alleen bovenkleding en sokken aan. Over haar toeren liep ze naar haar woning, waar huisgenoten zich over de vrouw ontfermden. Zij belden het alarmnummer. De vrouw werd overgebracht naar het ziekenhuis.

Dna

Op basis van het signalement en een buurtonderzoek kwam de politie bij de van Mesdagkliniek uit. Daar had de verdachte zich inmiddels weer gemeld. Hij werd meegenomen naar het bureau. Onderzoek wees uit dat de man dna van de vrouw bij zich droeg. Ook de vrouw had celmateriaal van de man onder haar vingernagels. Twee dagen later kon bij het slachtoffer een aangifte worden afgenomen.

Tweemaal doodslag

De man is geboren in Curaçao en kwam in Nederland nadat hij drugs van Curaçao naar Nederland had gesmokkeld op zijn 26e levensjaar. Hij heeft een verstandelijke beperking en lijdt aan paranoide- en narcistische trekken. De man is eerder veroordeeld geweest voor twee doodslagen, op zijn stiefmoeder en op zijn buurmeisje. Hij kreeg daarvoor destijds 12 jaar celstraf opgelegd en tbs met dwangverpleging.

Nadat de man tweederde van zijn straf had uitgezeten werd gestart met tbs. Twee dagen na de mishandeling van de studente in het Sterrebos zou zijn tbs status met maar één jaar worden verlengd.

,,Er is sprake van een geestelijke handicap bij de man waarbij behandeling niet vruchtbaar is.’’ Dat zeiden deskundigen vandaag op zitting. ,,Het kader waarin de kans bestaat dat een dergelijk delict niet meer kan voorkomen, zou meer specialistische zorg in een kliniek zijn.’’'

‘Nachtmerrie van iedereen’

Kortweg gezegd kan men met deze man niets aanvangen. ,,Het is de nachtmerrie van iedereen’’, zei de officier van justitie. ,,Achtervolgd worden in het donker en niet kunnen schreeuwen om hulp omdat je de keel wordt dichtgeknepen. Zij had door zijn toedoen kunnen overlijden.’’

De raadsman van de verdachte, mr. Abdel Ytsma, verzocht de rechtbank goed na te denken over de bewuste 'vrijwillige terugtred' van zijn cliënt. ,,Hij heeft beseft dat als hij de keel van de vrouw zou blijven dichtknijpen, het misschien de dood zou opleveren. Dat zegt dan toch wel iets.’’

Op de tenlastelegging stond aanvankelijk een extra feit; de man zou geprobeerd hebben de studente te verkrachten. Wegens gebrek aan bewijs en een onvolledige aangifte werd dat feit geschrapt.

De man gaat na de uitspraak de cel in en daarna terug naar de tbs-kliniek. Hij komt na het vonnis dus niet op straat.

Het slachtoffer is weer naar Duitsland verhuisd.

Uitspraak over twee weken.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.