Tbs'er op proefverlof snijdt politieauto op A28: eis 12 maanden cel

Tegen een 44-jarige Rotterdammer die op 11 januari vorig jaar op de A28 door drie politiewagens werd achtervolgd, is donderdag bij de rechtbank in Leeuwarden 12 maanden cel geëist wegens poging tot zware mishandeling. Tijdens de achtervolging zou de man zijn auto abrupt naar links hebben gestuurd, waardoor een agent in een onopvallende politiewagen vol op de rem moest trappen om een aanrijding te voorkomen.

Het Openbaar Ministerie (OM) verwijt de Rotterdammer dat hij ter hoogte van de afslag Vries bewust naar links heeft gestuurd om te voorkomen dat de onopvallende politieauto, een zwarte VW Golf, naast hem zou komen of hem in zou halen. Dat kwalificeert het OM als een poging tot het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel aan de twee agenten die in de Golf zaten.

De agenten dienden allebei een schadevergoeding van 300 euro in. Volgens officier van justitie is de bijna-botsing voor de politiemensen 'een beangstigende ervaring' geweest.

De achtervolging eindigde toen de verdachte met zijn Ford Escort op een andere auto botste. Er raakte niemand gewond.

Van Mesdagkliniek

De auto van de Rotterdammer was opgenomen in het automatische kentekenherkenningsysteem van de politie: de man zat voor een tbs-behandeling in de Van Mesdagkliniek in Groningen. De behandeling was voorwaardelijk beëindigd. Hij zou zich echter niet aan de voorwaarden hebben gehouden: hij zou te laat van proefverlof zijn teruggekeerd.

De man was die avond op weg naar de kliniek. Bij Zwolle kwam zijn auto in beeld, kilometers verderop begon de achtervolging.

Een politiebusje ging voor de Ford rijden en gaf een stopteken. Toen de Rotterdammer doorreed, zetten het busje en twee andere politiewagens de achtervolging in. De auto's bereikten snelheden tot 190 kilometer per uur.

Busje nooit gezien

De verdachte beweerde dat hij het busje nooit heeft gezien. Toen hij eenmaal doorhad dat de politie het op hem had voorzien, wilde hij zo snel mogelijk naar de kliniek toe. Volgens advocate Judith Kwakman wilde haar cliënt zich niet laten aanhouden door de politie vanwege slechte ervaringen uit het verleden.

De verdachte beweerde dat hij niet bewust naar links stuurde. Na het voorval is de tbs voortgezet. De man zit nu in de Van der Hoevenkliniek in Utrecht. Zolang deze strafzaak loopt, kan men hem daar niet verder behandelen.

Het onderzoek naar het ongeval is door omstandigheden nog niet afgerond. Daar kan dus ook nog een strafzaak achterweg komen. De rechtbank doet op 1 februari uitspraak.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.