Te laag liggende bruggen in de Blauwe Passage Oost-Groningen

In de Blauwe Passage moet de doorgang onder twee bruggen worden verhoogd om het passeren van iets grotere plezierboten mogelijk te maken.

Van de vaarverbinding tussen het Oldambtmeer en Termunten wordt veel minder dan verwacht gebruik gemaakt. Dat komt door de geringe doorvaarthoogte onder twee vaste bruggen die in het Termunterzijldiep liggen. Daardoor kunnen alleen kleinere bootjes passeren.

Impuls

De Blauwe Passage is nu ruim een jaar in gebruik. Hij werd aangelegd om het Oldambtmeer via het Termunterzijldiep te verbinden met de Dollard en de Eems, de route waar Duitse plezierschepen gebruik van maken. De gemeente Oldambt, die in samenwerking met de provincie de nieuwe vaarroute realiseerde, stelde: binnengaats ontstaat een verbinding via Delfzijl naar het Damsterdiepcircuit en andere routes in Groningen en Friesland. De toeristische vaarmogelijkheden worden hiermee flink verruimd en het Oldambt krijgt een extra toeristische economische impuls.

Dat de recreatieve aantrekkelijkheid van Oost-Groningen is toegenomen blijkt juist, want steeds meer watersporters vinden hun weg naar het Oldambtmeer. Alleen is de bijdrage van de Blauwe Passage aan die stijging van de populariteit klein. De ruimte van laagste doorgangen op de route is ongeveer twee meter (afhankelijk van net waterpeil), terwijl voor iets grotere boten drieëneenhalve meter vereist is. De meeste plezierboten kiezen daarom voor de route via het Winschoter Diep.

Bruggen

Welke twee bruggen het precies betreft is niet helemaal duidelijk. Projectleider Henk Huisman van de gemeente Oldambt was donderdag niet voor nadere uitleg bereikbaar. Het zou gaan om een grotere brug in een provinciale weg bij Woldendorp en een kleinere elders op de route.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.