Te lege asielschool Ter Apel kost COA tonnen

Het COA moet 637.000 euro betalen aan de gemeente Vlagtwedde. Dit omdat de asielschool in Ter Apel eind vorig jaar maar 31 leerlingen had.

Interschool

Die basisschool heet Interschool en staat in het asielcentrum in Ter Apel, de grootste opvanglocatie van het land. De jonge kinderen die in dat centrum verblijven, krijgen er les.

De Interschool valt onder de gemeente Vlagtwedde. Die heeft het personeel in dienst en zorgt voor de leermiddelen. Ze krijgt jaarlijks een vergoeding van de rijksoverheid voor de school. Dit op basis van het aantal leerlingen dat er op 1 oktober van het jaar daarvoor waren.

,,We zijn bij het aanstellen van het personeel ervan uitgegaan dat de Interschool zeker steeds rond de honderd leerlingen heeft en dat we voor dat aantal een rijksvergoeding krijgen’’, zegt wethouder Wietze Potze (PvdA).

Tekort

Op 1 oktober van het vorig jaar echter waren er maar 31 leerlingen. Het asielcentrum zat toen weliswaar bomvol, maar het betrof vooral pas gearriveerde vluchtelingen die snel naar een noodopvang elders in het land verhuisden. De school ‘profiteerde’ niet van de grote toestroom.

Vlagtwedde krijgt daardoor dit jaar van de rijksoverheid maar geld voor een school met 31 leerlingen. Dat is veel te weinig om alle kosten te dekken. Het tekort dat de gemeente heeft, dat bedrag van 637.000 euro, wordt nu bijgelegd door het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA).

Dat gebeurt op basis van een afspraak die gemeente en COA jaren geleden maakten. ,,Wij hebben toen gesteld dat wij die school wilden runnen, maar dat bij dit soort tekorten het COA zou bijspringen’’, zegt Potze. ,,In vorige jaren heeft het COA dat ook gedaan, maar het bedrag was nooit zo hoog als nu. We zouden dit soort problemen kunnen omzeilen door flexibel personeel in te zetten op de Interschool, maar dat willen we niet. Er werkt daar nu een zeer goed gekwalificeerd team. De asielkinderen hebben daar recht op.’’

Negentig leerlingen

Op dit moment heeft de school trouwens weer ruim negentig leerlingen. Mede omdat meer gezinnen met kinderen verblijven in dat deel van het asielcentrum dat bestemd is voor uitgeprocedeerde vluchtelingen. Zulke gezinnen zaten tot nu toe op andere locaties, maar worden sinds kort vaker in Ter Apel opgevangen. Het COA maakte die nieuwe koers onlangs bekend en kwam zo ook tegemoet aan een wens van Vlagtwedde. Potze hoopt dat door die nieuwe koers het niet weer nodig is dat het COA zulke grote tekorten moet wegwerken.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.