Te vroeg geboren kinderen scoren minder goed op intelligentie

Kinderen die 4 tot 8 weken te vroeg worden geboren, groeien vaak minder goed en hebben daardoor meer kans op ontwikkelingsproblemen

Dat blijkt uit onderzoek van Baukje Dotinga van de afdelingen Neonatologie en Gezondheidswetenschappen van het UMCG.

Het was al langer bekend dat er een verband bestaat tussen groei en ontwikkeling bij kinderen die meer dan acht weken te vroeg worden geboren. Deze studie toont aan dat die samenhang tussen groei en ontwikkeling ook bestaat bij de matig prematuren.

Kinderen die matig te vroeg geboren zijn, scoren lager op het gebied van intelligentie, aandacht en motoriek dan op-tijd geboren kinderen, stelt Dotinga. “We hebben ontdekt dat deze achterstand gerelateerd is aan groei. Kinderen tussen de 1 en 4 jaar die een lager gewicht hebben, scoren minder goed op intelligentie. Echter, teveel gewichtstoename tussen het 4de en het 7de jaar leidt weer tot slechtere scores op het gebied van motoriek, aandacht en IQ. En een te geringe schedelgroei tijdens het eerste levensjaar hangt samen met problemen op het gebied van aandacht en motoriek.”

In Nederland wordt zo’n 8 procent van de kinderen te vroeg geboren van wie 7 procent matig te vroeg. Lange tijd werd gedacht dat het wel goed zou komen met de ontwikkeling van deze matig prematuren. De laatste jaren blijkt echter dat er bij een deel van deze kinderen sprake is van ontwikkelingsproblemen. De studie van Dotinga toont aan dat deze ontwikkelingsproblemen samenhangen met een minder goede groei.

De resultaten van Dotinga’s onderzoek worden vandaag gepubliceerd in het Amerikaanse tijdschrift Pediatrics.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.