Een team van Rederij Amasus Shipping is onderweg naar Noorwegen waar de geëvacueerde bemanning van de Eemslift Hendrika wordt opgevangen. De crew van het stuurloze schip heeft beangstigende momenten meegemaakt.

,,Het is allemaal wat lastig organiseren in verband met corona’’, zegt een woordvoerder van de rederij uit Delfzijl. ,,Het team is nodig om de collega’s bij te staan.’’

De kapitein is gewond geraakt. Over de aard van de verwondingen wil het bedrijf niets zeggen. Een van de medewerkers moest zich dinsdag in de woeste zee werpen alvorens hij kon worden gered door een helikopter. Alle twaalf bemanningsleden zijn in veiligheid gebracht en opgevangen in Ålesund.

Rederij in Delfzijl volgt ontwikkelingen in spanning

Op het kantoor in Delfzijl volgen medewerkers de ontwikkelingen in spanning. Het bedrijf is terughoudend in commentaar. ,,Eerst maar eens de Eemslift en de resterende lading in veiligheid brengen’’, aldus de woordvoerder.

Dinsdagnacht is een gloednieuw serviceschip van rond de 6,5 miljoen euro van boord geslagen door de hoge deining. Ook een kraan is verdwenen. De totale vracht van de Eemslift heeft een waarde van 10 miljoen.

Verzekering voor calamiteiten

Volgens de woordvoerder is het bedrijf verzekerd voor calamiteiten. ,,Maar hoe dit afgehandeld wordt kan ik nog niet zeggen.’’

De Eemslift Hendrika was vanuit het Duitse Bremerhaven op weg naar de Noorse havenplaats Kolvereid. Het schip kwam maandag in de problemen door een schuivende lading. Het maakte slagzij in de onstuimige zee.

Alle aandacht is nu gericht op de redding en berging van het spookschip. in Afwachting van de Nederlandse berger Boskalis probeert de Noorse kustwacht het schip te stabiliseren zodat het niet zinkt en de olie aan boord niet in zee terecht komt en milieuschade veroorzaakt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen