Teen in oog: einde WK taekwondo

De Groningse studente geneeskunde Asmara Pattipeiluhu (24) heeft afgelopen week een medaille in de wacht gesleept op het WK taekwondo in Italië. Ze werd derde op het onderdeel sparring in de gewichtsklasse tot 50 kg.

Gefeliciteerd met je medaille! Ben je er blij mee?

,,Ja, maar ik vind het jammer dat ik mijn laatste partij niet kon afmaken. In de halve finale werd ik uitgeschakeld door een Duitse die met haar teen in mijn oog prikte. Ik moest naar het ziekenhuis.”

Oeh, dat is niet leuk om het WK zo te moeten afsluiten. Hoe gaat het nu met je?

,,Nog niet helemaal goed. In Italië heb ik anderhalve dag in het ziekenhuis gelegen. De dokters waren bang dat mijn oog beschadigd was geraakt. Maar, meer last heb ik nu van een lichte hersenschudding die ik opgelopen heb tijdens mijn eerste partij.”

Hoe is dat gebeurd?

,,Ik moest tegen een Italiaanse en die vocht heel hard. Ze werd daarvoor tijdens de partij bestraft met minpunten. Na het slotsignaal gaf ze me nog een extra stoot. Hierop werd ze gediskwalificeerd.”

En ik maar denken dat taekwondo niet zo'n harde sport is…

,,Ik beoefen semi-contact taekwondo. Dat is de lichtere variant waarbij je de tegenstandster alleen boven haar band mag raken. We dragen ook speciale handschoenen, die minder hard aankomen.”

Wat is het verschil met de zware variant?

,,Bij full-contact taekwondo ga je door tot iemand knock-out is geslagen. Die variant is een onderdeel tijdens de Olympische Spelen.”

Je bent op het WK flink toegetakeld. Hoe had je je erop voorbereid?

,,Ik train veel, zo'n vijf keer per week en dan anderhalf tot tweeënhalf uur per keer. Daarnaast let ik goed op mijn voeding: ik eet gezond, veel groentes en ik drink geen alcohol. Ik heb er hard voor gewerkt en moest er veel voor laten. Zo kon ik niet op stap met mijn vriendinnen.”

Net als topsporter Epke Zonderland studeer je geneeskunde in Groningen. Is de studie wel te combineren met je sport?

,,Tot nu toe wel. Ik zit in mijn derde jaar van mijn bachelor. Ik moet nog een tentamen doen en dan heb ik in juli mijn bachelor behaald.”

Nog even een maandje hard doorwerken. Wat is je volgende sportieve doel?

,,Eind oktober is het Europees Kampioenschap in Glasgow. Maar nu moet ik eerst een maand rust houden van de dokter vanwege mijn hersenschudding.''

Foto: Asmara Pattipeiluhu (rood) deelt stijlvol uit op het WK in Italië.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.