Tegen van alles en nog wat bij Gronings energieprotest

De kolencentrale in de Eemshaven bestaat niet lang meer, als het aan een groot aantal milieuorganisaties ligt.

Dat bleek zaterdag in Groningen tijdens een energietransitiedebat van de Vereniging voor Zuivere Energie in het Heerenhuis. Daar deden allerlei organisaties aan mee die zich op een of andere manier met deze problematiek bezighouden, zoals Greenpeace, Urgenda, Milieudefensie, Groen Front en Wij Stoppen Steenkool.

Bijna tweehonderd deelnemers trokken vooraf in een demonstratieve optocht met trommelslagers van ‘Rhytms of Resistance’ door de binnenstad onder het motto ‘Groningen Fossielvrij! Kolencentrale Dicht!’.

De gaswinning, bijstook van biomassa, CO2-opslag in de bodem, kerncentrales en windmolens op land – vaak gezien als het enige grootschalige alternatief – moesten het ook ontgelden.

Onder de demonstranten waren ruim twintig leden van het Bürgerinitiative Saubere Luft Ostfriesland. ,,Er zijn in Duitsland ook kolencentrales en juridisch tellen wij hier niet mee. Toch zijn we gekomen, omdat Europa geen grenzen kent en de uitstoot van CO2 en andere gifstoffen al helemaal niet. We moeten samen optrekken’’, zei woordvoerder Sandra Koch van de groep uit Emden.

Morgenavond is er een demonstratie bij het provinciehuis waar minister Henk Kamp het gasbesluit toelicht.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.