Tegenstanders proefboringen op Schiermonnikoog overvallen door een tweede boring

Tegenstanders van proefboringen bij Schiermonnikoog voelen zich overvallen door de aankondiging van een tweede proefboring eind volgende week.

Die boring is gemeld door het Britse olieconcern Hansa Hydrocarbons. Al dit weekend vertrekt een boorplatform van IJmuiden naar de locatie, 18 kilometer ten noorden van het eiland. Dat meldt de Werkgroep Horizon Schiermonnikoog.

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat stemt in met de proefboring en meldde vrijdagochtend dat de werkzaamheden rond de boring op 16 februari starten en twee tot vier maanden duren. De werkgroep zegt er vrijdagmiddag laat over te zijn geïnformeerd door het bedrijf Hansa. ,,Een overval’’, zegt een woordvoerder. Tijd om ertegen te protesteren is er nu ook niet.

Het gaat om een exploratieboring naar aardgas, met een mobiel boorplatform, om te kijken hoeveel gas er te winnen is.

Duurzame energievoorziening tegen klimaatverandering

De werkgroep is niet alleen tegen boringen omdat daarbij in het kwetsbare gebied chemische stoffen worden gebruikt. De groep vindt ook dat Nederland zich moet richten op een duurzame energievoorziening om klimaatverandering tegen te gaan. Het eiland Schiermonnikoog is uiterst gevoelig voor klimaatverandering.

De jongerenorganisatie van GroenLinks, DWARS, in Groningen vint de proefboring absurd. Secretaris Lieke Schoutens wijst op de gevoeligheid van gaswinning in het Noorden en noemt het besluit onverdedigbaar. ,,Als Economische Zaken de gaswinningsproblematiek in Groningen serieus zou nemen, zou ze juist kiezen voor een minder omstreden bron van energie”, vinden de Groningse GroenLinks-jongeren.

Kwalijk dat gemeente zo laat is geïnformeerd

DWARS noemt het kwalijk dat het ministerie de gemeente Schiermonnikoog zo laat heeft geïnformeerd. ,,Het college van B en W van het eiland is pas vrijdag aan het eind van de middag geïnformeerd, terwijl de gemeente zelf geen voorstander is van de boringen”, reageert DWARS-voorzitter Anke van Dijk.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.