Alle tumult rondom het AstraZeneca-vaccin zorgt voor een lagere vaccinatiebereidheid. Bijna een derde komt niet.

Huisartsen in het noorden hebben de afgelopen dagen met een tegenvallende vaccinatie-opkomst te maken. In de hele provincie Groningen, waar sinds afgelopen zaterdag met het Astrazeneca-vaccin geprikt wordt - is de opkomst van mensen die de afgelopen dagen een brief ontvingen zo’n 70 procent. Dat zegt Raju Peters, huisarts in Scheemda en lid van het Crisisteam Huisartsenzorg dat de huisartsenzorg in de provincie Groningen tijdens de coronapandemie coördineert.

Drentse huisartsen mochten eerder Astrazeneca bestellen waardoor zij al een week langer de groep 60 tot 64-jarigen kunnen prikken. Tot vorige week lag de opkomst nog op zo’n 90 procent, zegt Joyce van Dijk namens de Huisartsenzorg Drenthe (HZD). Wat het effect van het nieuws rondom Astrazeneca is in Drenthe is onduidelijk. HZD had woensdag geen actuele cijfers.

Stoppen met prikken

Vorige week donderdag besloot demissionair minister de Jonge te stoppen met het prikken van het Astrazeneca-vaccin bij 60-minners vanwege een kleine kans op trombose-bijwerkingen.

Peters noemt de opkomst in Groningen nu lager dan verwacht. „In andere delen van het land waar al geprikt werd voor het nieuws rondom de bijwerkingen van Astrazeneca kwam negentig procent op de afspraak voor een prik”.

Omhoog prikken

De lagere opkomstpercentages zijn te wijten aan het nieuws rondom Astrazeneca, weet Peters. Verschillende praktijken werden opgebeld door bezorgde burgers die hun afspraak afzegden omdat ze twijfels hadden bij het Astrazeneca-vaccin. Sommige mensen verschenen zonder iets te laten weten niet op hun afspraak. Andere mensen maakten na een gesprek met een huisarts alsnog gebruik van hun uitnodiging.

Om vaccins niet ongebruikt weg te gooien maakten de huisartsen een wachtlijst met daarop 65 tot 69-jarigen. Door ook hen last minute op te roepen konden de huisartsen de percentages toch ‘omhoog prikken’. In Scheemda tot zeker 80% procent, zegt Peters. „We bewaren ook nog wat vaccins om de komende dagen bij mensen langs te gaan”. De huisartsen prikken op die manier bijna, zo niet al hun bestelde vaccins weg.

Zo week huisarts Trudy Oldenhuis van De Stadshuisarts woensdagochtend uit naar de remonstrantse kerk in Groningen, waar de opkomst op 75% lag. Met het nabellen van ‘gemiste afspraken’ in de middag wist ze het percentage uiteindelijk tot 90 procent te krijgen.

Wanneer de groep 60 tot 64 jarigen in Groningen en Drenthe volledig geprikt is, is onduidelijk. Nog niet alle huisartsen zijn begonnen met prikken omdat zij langer nodig hadden om alle logistiek op orde te krijgen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen