Tekort uitkeringspot De Marne en Winsum

De gemeenten De Marne en Winsum kampen dit jaar met een flink tekort op hun budget voor uitkeringen.

Dat is opvallend, want ze werken samen met Bedum en Eemsmond in een organisatie en deze gemeenten hebben daar geen last van.

,,Wij kunnen het verschil niet verklaren'', zei wethouder Mariëtte de Visser (PvdA) dinsdagavond in de gemeenteraad van De Marne.

De gemeenten hebben wel onderzoek gedaan, maar daaruit is geen duidelijke oorzaak naar voren gekomen. De Marne komt dit jaar 350.000 euro tekort, voor Winsum gaat het om 660.000 euro.

Begin dit jaar is de Participatiewet in werking getreden. Tegelijk is ook een nieuw verdeelmodel ingevoerd, waarmee het rijk de hoogte van de uitkeringspot per gemeente bepaalt. Daarvoor wordt nu gekeken naar bijvoorbeeld het aantal eigen woningen in een gemeente.

Ook voor een aantal grote gemeenten in het land blijkt dit verdeelmodel ongunstig uit te pakken. Daarover zijn al gesprekken gaande met staatssecretaris Jetta Klijnsma.

Gemeenten die geld tekortkomen, kunnen achteraf een beroep doen op de zogenaamde vangnetregeling. Dat willen Winsum en De Marne nu proberen.

De gemeenteraad van De Marne vindt niettemin dat duidelijk moet worden hoe het kan dat Bedum en Eemsmond wel binnen de grenzen blijven. Ook benadrukten verschillende partijen dat de uitkeringsgerechtigden hier niet de dupe van mogen worden.

,,Het kost ons moeite alleen over cijfers te praten'', zei PvdA'er Maarten Buikema. ,,Dit gaat over mensen.''

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.