Ten Boer krijgt mogelijk (toch) weer een vuurwerkshow met Oud en Nieuw

Ten Boer krijgt de komende jaarwisseling weer een vuurwerkshow. ANP

De gemeente Groningen gaat met de bewoners van Ten Boer overleggen over een vuurwerkshow in het dorp tijdens de jaarwisseling 2020-2021. Het stadsbestuur zoekt samen met de direct betrokkenen naar financiering voor zo’n show.

De afgelopen drie jaar vierde Ten Boer Oud en Nieuw met een vuurwerkshow in het dorp. De gemeente - eerst Ten Boer, na de herindeling Groningen - betaalde daarvoor, maar heeft voor 2020 geen budget voor de show vrij gemaakt.

Een meerderheid van de Groningse gemeenteraad wil dat de vuurwerkshow desondanks wel doorgaat. „De inwoners van Ten Boer genieten ervan”, stelt René Bolle (CDA). Ook verwachten verschillende raadsfracties dat een georganiseerde show kan voorkomen dat er ongeregeldheden en overlast ontstaan tijdens de jaarwisseling.

Lokale samenleving moet financiering vuurwerkshow overnemen

De raad wil dat het college samen met de betrokkenen in Ten Boer op zoek gaat naar alternatieve manieren om de vuurwerkshow te bekostigen. Naar schatting zou er ongeveer 8500 euro nodig zijn.

„Het idee was ooit dat de gemeente Ten Boer als een soort vliegwiel zou fungeren, en dat de lokale samenleving de financiering daarna zou overnemen”, verklaart Bolle. „Dat is eigenlijk nooit van de grond gekomen en dat proberen we nu alsnog te realiseren.”

Burgemeester Schuiling zegt toe dat hij het gesprek aangaat in Ten Boer en de raad in maart informeert over de uitkomst daarvan. Het college onderzoekt ook hoe het aftelmoment op de Vismarkt tijdens de komende jaarwisseling ingevuld moet worden, op verzoek van de fractie van Student en Stad.

Student en Stad wil óók aantrekkelijke show in de binnenstad

„We moeten het landelijke verbod op knalvuurwerk en pijlen aangrijpen om Groningers een alternatief te bieden voor het zelf afsteken van vuurwerk”, vindt fractievoorzitter Marten Duit. „Dat staat of valt met een goede voorbereiding. Alleen een mager aftelmoment zal averechts werken; onderzoek wat ervoor nodig is om de show zó vorm te geven, dat het echt een goed alternatief wordt.”

Schuiling heeft eerder aangegeven dat hij persoonlijk veel voelt voor een totaalverbod op consumentenvuurwerk. „We zullen zo veel mogelijk informatie uit de rest van het land verzamelen en bespreken het volgende maand verder”, belooft hij de raad.

menu