Ten Boer wil visie op detailhandel

Er moet een visie worden ontwikkeld op de toekomst van winkels in Ten Boer en met name het winkelcentrum aan het Koopmansplein.

Adviesbureau

Hiertoe heeft de gemeente een gespecialiseerd adviesbureau in de arm genomen. Dit bureau gaat volgens wethouder Annie Postma (GroenLinks) in gesprek met winkeliers en omwonenden om op basis hiervan een rapport op te stellen over de toekomst van de detailhandel in Ten Boer. Uit drie offertes is het bureau van Erwin Mulder uit Groningen geselecteerd. Hij beheert een servicepunt dat begeleiding biedt aan winkeliers uit de stad.

Volgens Postma is ook de provincie actief. Die brengt het koopstromenonderzoek in stad en ommeland in beeld. De uitkomsten hiervan worden eind dit jaar verwacht. ,,Die resultaten kunnen wij meenemen bij de uitwerking van onze toekomstvisie in Ten Boer’’, zegt Postma.

Dat op dit moment gelijktijdig een aantal winkelpanden aan het Koopmansplein is vrijgekomen, noemt wethouder Postma min of meer toeval. ,,Deze problematiek houdt ons als gemeente al langer bezig’’, zegt zij. Twaalf winkeliers hebben hun bedrijf op het Koopmansplein. ,,Dit relatief geringe aantal maakt de positie van het winkelcentrum kwetsbaar.’’

Schaduwkant

De winkelpanden zijn in handen van meerdere vastgoedeigenaren. Een aantal winkeliers is zelf pandeigenaar. De leegstand doet zich met name voor aan, wat Postma noemt, de schaduwkant van het Koopmansplein.

Op de hoek staat het voormalige pand van de Rabobank dat inmiddels al bijna drie jaar leegstaat. Volgens Postma is dit object in handen van vastgoedbeheerder Van Nie uit Emmen. Die is volgens de wethouder bereid om over verlaging van de huur te praten als een serieuze gegadigde zich meldt. ,,Deze verhuurder werkte tot nu toe met huurcontracten voor vijf jaar. Dat is niet helemaal meer van deze tijd. Maar ook daarover valt praten’’, zegt zij.

Door de ligging dichtbij de stad Groningen is het moeilijk om grote winkelketens te interesseren voor het openen van een filiaal in Ten Boer. Winkeliers zouden zelf moeten zorgen voor wat meer activiteiten in het centrum, meent Postma. ,,Met een springkussen en wat muziek op zaterdag kom je al een heel eind.’’ Ze pleit verder voor de oprichting van een winkeliersvereniging. ,,Dan hebben wij als gemeente meteen een aanspreekpunt.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.