Ten Post houdt adem in voor sloop en versterking huizen

Tientallen inwoners van Ten Post moeten naar tijdelijke woningen, omdat hun huizen worden versterkt of gesloopt vanwege de aardbevingsproblematiek.

De zestig zogeheten wisselwoningen komen in Ten Post. Alle betrokken bewoners moeten tijdens de bouwwerkzaamheden minimaal twee maanden hun woningen uit.

De wisselwoningen moeten er in februari staan, maar waar is nog niet bekend. De gemeente Ten Boer heeft een plek buiten het dorp tussen de Rijksweg langs het Damsterdiep, de provinciale weg N360 en de Jan Zijlstraat op het oog. Maar niet alle inwoners zijn daar blij mee.

„Veel mensen zijn in Ten Post komen wonen vanwege het plattelandskarakter’’, legt Vadan de Bruijn uit. Hij zit namens Dorpsbelangen in de werkgroep die zich over de versterkingsoperatie buigt. „Dan heb je er geen zin in om de komende vijf tot tien jaar een wisselwoning in je achtertuin te hebben.”

Alle huizen Ten Post in de steigers

In Ten Post en de omliggende dorpen Lellens, Kröddeburen en Wittewierum moeten naar schatting vijfhonderd woningen worden versterkt. Dit blijkt uit een inspectie die in 2016 begon. Van 130 huizen is bekend wat er moet gebeuren.

De Bruijn: „Dan hebben we het over ingrijpende verbouwingen en bij ongeveer dertig woningen is het advies sloop en nieuwbouw. ,,Het is nog niet bekend wat er met mijn woning moet gebeuren. In 2017 zijn de overige huizen in Ten Post en omstreken geïnspecteerd. Het advies horen we naar verwachting over een jaar.”

Tijdelijke woningen

Mogelijk komen er ook wisselwoningen in de andere dorpen in de omgeving van Ten Post. „We hebben gezegd dat inwoners in principe in hun eigen dorp een wisselwoning krijgen”, zegt wethouder Annie Postma (GroenLinks) van de gemeente Ten Boer die ook in de werkgroep zit. Het versterken van de huizen begint volgens de planning over ongeveer een half jaar.

Wethouder Annie Postma

De wisselwoningen komen er in opdracht van de Nationaal Coördinator Groningen. In 2018 wordt in het aardbevingsgebied begonnen met de versterking van 2500 huizen. Nationaal Coördinator Hans Alders spreekt in zijn meerjarenprogramma over 22.000 panden die moeten worden geïnspecteerd.

Inventarisatie waardevolle gebouwen

De gemeente Ten Boer heeft daarom een inventarisatie van alle rijksmonumenten, karakteristieke- en beeldbepalende gebouwen laten maken. Dit zijn er in totaal ruim tweehonderd. Postma: „Rijksmonumenten en karakteristieke panden zijn goed beschermd. Dit geldt niet voor beeldbepalende panden.” De gemeenteraad buigt zich woensdagavond over deze lijst.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.