Tennet wil opheldering over gevaar windmolens bij hoogspanningsleiden

Er moet meer duidelijkheid komen over de veiligheid van kleine windmolens nabij hoogspanningsleidingen. Dat zegt netbeheerder Tennet.

Het bedrijf is naar de Raad van State gestapt om die duidelijkheid af te dwingen. Steen des aanstoots is een plan van de provincie Groningen om de gemeente Slochteren aan te wijzen als proefgebied: in het buitengebied kunnen her en der kleine windmolens geplaatst worden.

Veel animo voor kleine windmolens

Volgens de Groninger gedeputeerde Nienke Homan is er veel animo voor zulke windmolens met een ashoogte van 15 meter.

Tennet is er echter niet gerust op. Volgens woordvoerder Eefje van Gorp lopen in het betreffende gebied twee hoogspanningsleidingen, waaronder een belangrijke 380kV-hoofdleiding. De vrees bestaat dat kleine turbines te dicht bij deze leidingen worden geplaatst.

Half Nederland zonder stroom

,,Stel je voor dat bij een storm een wiek van zo’n kleine windmolen afbreekt en een hoogspanningsleiding raakt, waardoor die niet goed meer functioneert. Daardoor kan een black-out ontstaan waardoor half Nederland zonder stroom zit.’’

Volgens Van Gorp hebben de kleine windmolens van de Groninger fabrikant EAZ Wind wel een stormbeveiliging, maar is die niet gecertificeerd, zoals de beveiliging van grote turbines. Ook ontbreekt een ijsdetectiesysteem.

Leveringszekerheid staat op het spel

Voorts verschilt Tennet met de gemeente Slochteren van mening over de minimale afstand die een kleine windturbine moet hebben tot een hoogspanningsleiding. De gemeente kan leven met een afstand van 110 meter, Tennet gaat uit van minstens 186 meter.

,,We vragen nu bij de Raad van State in een proefproces duidelijkheid. Die is belangrijk, want de veiligheid en leveringszekerheid staan op het spel’’, zegt Van Gorp. De Raad van State doet binnen enkele weken uitspraak in deze zaak.

Sjoerd Ritsema van EAZ wijst erop dat de turbines van dat bedrijf over twee ‘noodremmen’ beschikken

. ,,Bij windkracht negen gaan de bladen in vaanstand, dan komt de molen stil te staan. Hoe harder het waait, hoe meer de bladen worden weggedraaid van de wind. En als het toerental te hoog wordt, wordt de molen automatisch stilgezet. Onze turbine heeft dus wel degelijk een stormbeveiliging. In principe zijn onze molens goed beveiligd.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.