Tennisvereniging Aloë uit Zuidbroek mist achttien zonnepanelen op dak na diefstal (maar wie steelt er nou zonnepanelen)

Achttien van de 32 zonnepanelen op de kantine van tennisvereniging Aloë zijn gevlogen. foto archief marcel van kammen

Bij tennisvereniging Aloë uit Zuidbroek zijn maar liefst achttien van de 32 zonnepanelen van het dak van het clubgebouw gestolen.

De opvallende diefstal werd pas deze week ontdekt. Bestuurslid Klaas Kooi vermoedt dat de panelen in de nacht van zondag 7 op maandag 8 juni zijn weggehaald. De club zit met een schadepost van 4.000 tot 5.000 euro. De vraag is of de tennisclub hiertegen verzekerd is.

Energieneutraal maken tennispark

De zonnepanelen zijn medio vorig jaar op het dak geplaatst en maakten onderdeel uit van het energieneutraal maken van het tennispark. Zo is de verlichting rondom de vier banen vervangen door ledverlichting en schafte Aloë een zonneboiler aan.

Die zorgt voor warm water (voor het douchen) en vloerverwarming. Door de zonnepanelen kunnen de tennissers het gasverbruik met zestig procent verminderen. Hiervoor betaalde Aloë ruim 4.300 euro aan energiekosten.

Wegens corona gesloten

Het hele project kostte de club vorig jaar iets meer dan 41.000 euro. Leader, gemeente Midden-Groningen en Rabobank legden ruim 26.000 euro op tafel. De rest betaalde de tennisclub door zelfwerkzaamheid (bijna 5.400 euro) en met eigen geld.

Door de diefstal van de zonnepanelen loopt het duurzaamheidsproject een knauw op. ,,De dieven knipten een gat in het hek om op het tennispark te komen. Ze hebben de zonnepanelen losgeschroefd. We hebben dit nu pas ontdekt omdat de kantine wegens corona gesloten is. Bovendien kijken we niet elke keer meer naar de score van de hoeveelheid energie die via de panelen is opgewekt. Dat deden we in het begin wel”, zegt Kooi.

Camera’s van buurman Van der Valk

Het bestuurslid heeft zijn hoop gevestigd op de beveiligingscamera(‘s) bij ‘buurman’ Hotel Zuidbroek Van der Valk. ,,Maar ik denk dat de afstand tussen de camera en ons park te ver is. We weten nog niet of er ook iets bruikbaars op staat. De dieven zijn aan de kant van Van der Valk begonnen. Daar waar ook verlichting van het bedrijf schijnt.”

Is Aloë verzekerd tegen diefstal van zonnepanelen? Kooi: ,,We kunnen ons hier niet tegen verzekeren, omdat het gebouw van de gemeente Midden-Groningen is. We hebben ze veelvuldig gevraagd of dit al geregeld was. We weten niet of dit zo is. We wilden als club de premie wel betalen. Maar wie steelt er nu zonnepanelen?”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen