Het terras op de Vismarkt in Groningen krijgt geen permanente status. Horecaondernemers hebben daarvoor een plan ingediend bij de gemeente, maar die geeft geen groen licht.

De reden daarvoor is dat de Grote Markt op de schop gaat - ‘heringericht’ zo luidt de gemeentelijke term - en in die periode vol werkzaamheden moeten de (markt)activiteiten van de Grote Markt terecht kunnen op de Vismarkt, zo redeneert de gemeente.

Daar kunnen de horecaondernemers mee leven. Maar na de herinrichting van de Grote Markt zou er wellicht toch een mogelijkheid zijn om de Vismarkt in te richten als terras. Nee, zo kregen de ondernemers te verstaan van de gemeente. Na de herinrichting van de Grote Markt is de Vismarkt aan de beurt.

Vismarkt wordt óók heringericht. Hoe en wat is onduidelijk

Woordvoerder Natascha van ‘t Hooft van de gemeente legt het uit. ,,De ontwikkeling van de binnenstad zal ook mogelijke gevolgen hebben voor de Vismarkt en het gebruik ervan.’’

Wat er precies staat te gebeuren op de Vismarkt is vooralsnog onduidelijk. Van ‘t Hooft: ,,Dat is ook afhankelijk van de uitwerking van de veranderingen op de Grote Markt. Er is nog niets concreets over te zeggen. Niemand die er meer over kan zeggen.’’

‘Het was zo gezellig en zo druk’

De horecaondernemers aan de Vismarkt hadden gehoopt dat het ‘corona-terras’ er voor altijd zou mogen blijven staan. ,,Nee”, zegt Van ‘t Hooft. ,,Het terras is corona-gerelateerd en dus tijdelijk.’’

Het terras, dat vijftig stoelen per horecagelegenheid telt, bevalt de horecaondernemers goed. Afgelopen Hemelvaartsdag was het stralend weer en zat de Vismarkt vol. ,,Het was zo gezellig en zo druk. Die lange lege markt was nu gevuld met tafeltjes en mensen. We hebben zo veel positieve reacties gehad’’, zegt Rico Zwaving van Huize Maas.

Hij en zo’n tien collega-horecaondernemers dienden gezamenlijk een plan in bij de gemeente om op niet-marktdagen een terras voor de deur op te kunnen bouwen, voor de duur van een x aantal jaren. ,,Dan kunnen we investeringen doen, werken aan een lange termijn uitstraling’’, zegt hij.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen