Terugbrengactie als tegengeluid op black friday: bijna alle tijdslots bij Ikea Groningen zijn vergeven

De teruggebrachte spullen vinden een plek in de koopjeshoek van de Zweedse woonwinkel. Foto: Robin van Lonkhuijsen

Het is een ludieke actie en de tegenhanger van Black Friday. In plaats van spullen kopen kun je bij Ikea oude meubelen inleveren. Dit levert een tegoedbon op, tot 100 procent van het oorspronkelijke aankoopbedrag.

Op black friday geven bedrijven forse kortingen op hun producten. Ikea doet hier niet aan mee, legt vestigingsdirecteur Stefan Kroes van Ikea Groningen uit. De meubelgigant beweert consumenten juist te willen laten nadenken over hun koopgedrag. Producten moeten 'een tweede of derde leven' kunnen krijgen.

Meubel inruilservice

Ikea is in oktober een meubel inruilservice begonnen op haar website. Oude Ikea-meubels kunnen, in ruil voor een tegoedbon van een derde tot de helft van het oorspronkelijke aankoopbedrag, worden ingeruild. Tijdens de actieperiode wordt dat bedrag verdubbeld. „Stel het product is zo goed, dan krijg je 100 procent van je aankoopbedrag terug”, zegt Kroes.

De producten komen vervolgens in de koopjeshoek terecht, waar andere klanten de producten kunnen kopen. Ikea levert hiermee een bijdrage aan een circulaire economie.

Veel animo

Volgens Kroes is de website, sinds de aankondiging, al door honderden mensen bezocht. Per dag zijn er ongeveer 50 plekken beschikbaar waarin je spullen kan brengen en het Ikea-personeel de meubels kan controleren. Over het aantal aanmeldingen heeft hij geen cijfers paraat. Het gebrek aan beschikbare plaatsen spreekt boekdelen. Donderdag 26 november en zaterdag 28 november zijn er nog respectievelijk vier en drie plaatsen beschikbaar. Op black friday vis je helemaal achter het net.

Voorwaarden

Een buitenkansje zou je denken, maar voordat je met je kast naar de winkel rijdt, is het handig de voorwaarden te raadplegen. De actie geldt namelijk niet voor alle meubels. Alleen alle ladekasten, boekenkasten, wandplanken, kleine tafels. eettafels, tv meubels, bureaus en stoelen zonder bekleding kun je terugbrengen. Ook moeten alle producten schoon, onveranderd én gemonteerd zijn.

Dat de spullen gemonteerd moeten worden aangeleverd, kan problematisch zijn voor studenten in Groningen zonder auto. „We moeten goed kunnen controleren of alles nog werkt”, zegt Kroes. Ter plekke in elkaar zetten is volgens hem geen optie. „Ik weet niet of je zelf wel eens een Ikea-product in elkaar hebt gezet, maar dat kost wel even tijd.”

De omruilactie loopt nog tot en met 3 december, daarna kunnen meubels weer tegen het normale tarief worden ingeruild.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen