Tessa Dijkhuis toegelaten tot geneeskunde RUG

Tessa Dijkhuis (19) uit Roden moet alsnog worden toegelaten tot de studie geneeskunde van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Dat heeft de rechtbank besloten.

,,Ik ben zo blij. Ik durfde er niet op te hopen’’, reageert Dijkhuis.

Tessa Dijkhuis haalde gemiddeld meer dan een 8 op haar gymnasiumdiploma van het Willem Lodewijk in Groningen en meldde zich aan voor de studie geneeskunde van de RUG. Ze was met deze hoge cijfers in een keer geplaatst en kreeg daar in januari bericht van. Toen ze half juli nog eens een mail kreeg met daarin ‘van harte gefeliciteerd, u bent toegelaten’ ging Dijkhuis ervan uit dat ze was geplaatst. Maar op Studielink, de website van DUO en de onderwijsinstellingen, moest ze haar inschrijving bevestigen. Dat deed ze niet en DUO schreef haar uit.

De rechtbank vindt dat Dijkhuis geen fouten kan worden verweten. De mails en brieven die ze van DUO en de RUG kreeg, wekten de indruk dat ze was geplaatst, concludeert de rechter. Bovendien herstelt DUO wel eens fouten van aanstaande studenten die zich via Studielink per ongeluk voor een studie afmelden. Als ze zich direct melden, wordt het rechtgezet. Dan kan dat ook in dit geval, aldus de rechter.

De RUG is blij dat Dijkhuis komt studeren. ,,Het is een sneue samenloop van omstandigheden’’, zegt woordvoerder Riepko Buikema. ,,Ze heeft mooie cijfers en die zeggen niet alles, maar ze is van een bepaald niveau. De voortekenen zijn goed. We hebben haar graag aan de universiteit. Eind goed, al goed.’’

DUO kan nog in hoger beroep. Of ze dat doet beslist ze vandaag.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.