Test geslaagd: de geprinte autobrug kan gewicht dragen (+video)

De eerste 3D-geprinte autobrug is woensdagmorgen succesvol getest in Groningen. Nu de testconstructie sterk genoeg blijkt, laat de provincie een volledig geprinte brug voor de omgeving Blauwestad ontwikkelen. Naar verwachting rijden de eerste auto's er begin volgend jaar overheen.

Met de proef bij de Oostersluis testte de provincie of de liggers van de brug genoeg draagkracht hebben voor het autoverkeer. Om materiaal uit te sparen werd er bij de test een schaalmodel van de uiteindelijke liggers gebruikt.

Presteert boven verwachting

Op deze testconstructie werden betonnen platen van 1.300 kilo per stuk gelegd. Volgens de berekeningen van FDN, de Amsterdamse ontwikkelaars van de brug, zou de constructie het na drie van deze platen kunnen begeven.

Het geprinte beton bleek echter zo sterk dat het na tien platen, in totaal dertien ton, nog steeds niet bezweek. “Dit is echt het droomscenario. We kunnen nu snel voortgang maken met het project”, jubelde ingenieur Dil Tirimanna van FDN na afloop.

“We hebben hiermee aangetoond dat geprint beton een enorme draagkracht kan leveren. Het is gewoon heel sterk, mede dankzij de vormgeving en onze boogconstructie” analyseert de ingenieur “Dit is gewoon dé manier voor de toekomst.”

Succes smaakt naar meer

De provincie Groningen heeft met deze 3D-geprinte brug een wereldprimeur te pakken. Er zijn wel eerder fiets- en loopbruggen geprint, maar nog nooit een brug voor auto’s. Bij dergelijke projecten worden de betonnen onderdelen laagje voor laagje geprint met behulp van een 3D-printer.

Volgens de Groningse gedeputeerde Fleur Gräper zitten er veel voordelen aan deze nieuwe techniek. “De brug kost nu veel minder cement en heeft ook nog eens minder onderhoud nodig. Dit past precies bij de ambitie van het college groener met onze grondstoffen om te gaan.”

Als het aan Gräper ligt, blijft deze ontwikkeling dan ook niet beperkt tot de brug in Blauwestad. “Dit lijkt een succes en daarom kijken we ook naar andere locaties, al doen we dat wel stap voor stap. We richten ons eerst op Blauwestad en kijken dan pas verder.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.