Test voor autorijden met zware medicijnen

Joke van Dijken en Karel Brookhuis (foto) ontwikkelen namens Rijksuniversiteit en UMCG in Groningen een individuele rijtest voor gebruikers van antidepressiva, slaappillen en angstremmers met een rode sticker: niet rijden!

Beide psychologen doen met collega's uit Ede, Utrecht en Maastricht mee aan de ontwikkeling van zo'n test. Die zorgt ervoor dat mensen in sommige gevallen na verloop van tijd weer mogen autorijden. Een deel van de gebruikers went na verloop van tijd aan de medicijnen en zou wel weer kunnen autorijden.

In de praktijk wordt geen onderscheid gemaakt en raakt iedereen automatisch z'n rijbevoegdheid kwijt bij gebruik van ‘rode' medicijnen. Maar veel betrokkenen geven het autorijden niet op of kruipen weer achter het stuur als ze zelf het gevoel hebben dat het wel weer gaat. In de praktijk pakt zo'n zelftest niet altijd goed uit.

,,Mensen komen in problemen als ze na een ongeluk door de mand vallen. Ze zijn dan met terugwerkende kracht niet verzekerd.'' De onderzoekers denken dat de gebruikers blij zijn met het initiatief en hopen dat ze meedoen aan het ontwikkelen van de test. De universiteit zoekt mensen met minstens drie jaar rijervaring (21-75 jaar) die medicijnen als Valium, Trazolan en Dalmadorm gebruiken.

Zie voor meer informatie: www.onderzoekrijgeschiktheid.nl.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.