Tevreden bewoners in aardbevingsgebied

Inwoners van het aardbevingsgebied in Groningen zijn, ondanks de bezorgde ellende, erg tevreden over de leefbaarheid van hun omgeving.

Dit komt naar voren uit een onderzoek van het CPG (Centraal Planbureau Groningen) dat in april 2016 is gehouden onder 2000 inwoners van de provincie Groningen. Ruim drie op de tien van hen wonen in het aardbevingsgebied.

Ruim voldoende

De gemiddelde score van de gehele groep komt uit op een 7.6. Het cijfer van de bewoners binnen het aardbevingsgebied is dan wel iets lager, maar is met een 7.4 nog steeds ruim voldoende.

De tevredenheid de afgelopen jaren is bij deze groep wel enigszins verminderd ten gevolge van de aardbevingen en de bevolkingskrimp. Bijna een kwart van deze inwoners vindt dat de leefbaarheid achteruit is gegaan door door het sluiten van de voorzieningen, leegstand en onverkoopbaarheid van woningen en panden.

Toch blijft het merendeel van de bewoners uit het aardbevingsgebied zich thuis voelen in hun omgeving. Ze wonen prettig in Groningen, blijven er een sterke binding mee houden en willen er om die reden dan ook liever niet vertrekken.

Meedenken

De ondervraagden zijn tevens bereid om mee te denken over de kansen voor het versterken van de leefbaarheid in de provincie Groningen. Slechts een klein percentage van de panelleden geeft te kennen dat de bevingen hun band met de provincie op een negatieve wijze beïnvloeden.

Mocht er in de toekomst extra geld beschikbaar komen, dan willen bewoners het liefst dat dit wordt besteed aan het aardbevingsbestendig maken van woningen, het stimuleren van alternatieve energie en het in stand houden van voorzieningen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.