Thanks toont bevrijding uit drie hoeken

De nationale viering van de bevrijding ging vrijdag officieel van start op het Museumplein in Veendam. Groningen is dit jaar gastprovincie van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

De provincie en de stichting De Verhalen van Groningen brengen de komende dagen samen een ode aan de verzetsstrijders en de bevrijders van stad en provincie Groningen met allerlei activiteiten. Het startschot werd gisteren gegeven door de komst van de plexiglazen tank ‘Thanks’ naar het Museumplein in Veendam. De tank stond vorig jaar al op het Waagplein in Groningen. In de drie lopen van de tank worden beelden van de bevrijding getoond van uit drie perspectieven: een Canadese militair die Groningen bevrijdde, een Poolse soldaat die Veendam bevrijddee en het leven voor en na de bevrijding.

Speciale gast bij de opening was Anastasia van der Werff-Podgarski. Haar vader was een Poolse bevrijder. Hij trouwde een Nederlandse en wijdde de rest van zijn leven aan het in ere houden van de herinnering aan zijn gesneuvelde kameraden. Zijn kinderen zetten dit werk nu voort.

De plexiglazen tank staat tot en met zondag op het Museumplein in Veendam. Van maandag tot en met woensdag staat hij op het Waagplein in Groningen en op 5 mei op het Bevrijdingsfestival in het Stadspark in Groningen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.