Theetuin Opende contra Grootegast bij RvS

De eigenaren Jelwin en Ymkje Kuipers zetten alles op alles om hun Theetuin ‘Schots en Scheef’ in Opende volgend zomerseizoen weer open te kunnen stellen.

Geschillen

Drie seizoenen lang runde de familie Kuipers het bedrijf aan de Kaleweg. Twee jaar geleden kwamen de eigenaren in conflict met de gemeente Grootegast over de plaatsing van verwijsborden naar hun toeristisch bedrijf. Dat geschil liep zo hoog op dat de uitbaters besloten hun horecazaak in de zomer van 2015 op slot te houden.

Later rees nog een nieuw meningsverschil. Dat was reden voor Kuipers om ook in de afgelopen zomer ervan af te zien zijn bedrijf weer open te stellen. Dat conflict draaide met name om het aantal parkeerplaatsen bij het theehuis.

Grootegast ziet ‘Schots en Scheef’ als een kleinschalig horecabedrijf. Om die reden wil de gemeente hooguit zestien parkeerplaatsen op het eigen erf toestaan. In de zomer staan er volgens de familie Kuipers wel zeventig tot tachtig auto's geparkeerd. Dat aantal – mede onder druk van bezwaarde buren – zo sterk terugdringen maakt een goede bedrijfsvoering onmogelijk, menen de uitbaters

Goede hoop

Zij namen een jurist in de arm die hun zaak aanhangig heeft gemaakt bij de Raad van State in Den Haag. Eind deze maand is de rechtszitting. Inzet van het geding is dat de onlangs door de gemeente gevoerde wijziging van het bestemmingsplan wordt teruggedraaid en op ruime schaal alsnog ruimte wordt geboden voor parkeren bij de theetuin. Kuipers heeft goede hoop dat Grootegast door de hoogste rechter van ons land wordt teruggefloten.

Hij heeft het gevoel dat Grootegast onder druk van Staatsbosbeheer indertijd in zijn richting is begonnen met wat hij ziet als 'ondernemertje pesten'. ,,Staatsbosbeheer toonde zich indertijd zeer ontstemd over de komst van ons bedrijf omdat zij plannen had zelf een theethuin te beginnen bij het Blote Voetenpad. Inmiddels is deze theetuin, die de naam Blotevoetenhof kreeg, met inzet van veel gemeenschapsgeld aan de andere kant van het Blote Voetenpad aan de Peebos gerealiseerd. Staatsbosbeheer is bij de uitvoering van dit plan geen strobreed in de weg gelegd. Zij kreeg alle medewerking van de gemeente bij de aanleg van een groot parkeerterrein terwijl wij als ondernemers alleen maar worden tegengewerkt.’’ Kuipers spreekt van een ‘schandelijke vertoning’.

Nu de theetuin al twee jaar voor het publiek dicht is, valt de familie Kuipers terug op de inkomsten die zij binnenhaalt met haar natuurvleesbedrijf.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.