Theetuin en Grootegast vechten bij Raad van State over parkeerplaatsen

De gemeente Grootegast vindt zestien parkeerplaatsen prima passen bij een kleinschalige theetuin aan het begin van het Blote Voetenpad in Opende.

“Maar waarom zestien, waarom geen twintig of dertig parkeerplaatsen? Waar legt de gemeente de grens tussen klein- en grootschalig,” vroeg een kritische rechter en staatsraad Eric Daalder maandag tijdens een rechtszaak bij de Raad van State. De Theetuin vindt zestien parkeerplaatsen veel te weinig en stapte naar de Raad van State in de hoop er meer te krijgen.

De gemeentewoordvoerster had niet één twee drie een antwoord op de vraag van de staatsraad. Wel maakte zij duidelijk dat de gemeente Grootegast van de feitelijke situatie is uitgegaan bij de Theetuin van de familie Kuipers-Bosma aan de Kaleweg. ,,Op de erfverharding kunnen maximaal zestien auto’s staan en dat is voldoende voor de kleinschalige theetuin met een tiental tafels,” aldus de gemeentewoordvoerster. De familie Pera, die schuin achter Theetuin Schots en Scheef woont, is het daar roerend mee eens. Zij willen geen toestanden meer met een vol geparkeerd weiland achter de Theetuin waar bezoekers van het modderpad zich tussen de auto’s in volle naaktheid verkleden. Door het gedoe met overlastgevende modderpadbezoekers zit de Theetuin nu alweer twee jaar op slot.

Kaders

Met het nieuwe bestemmingsplan wil de gemeente nieuwe kaders voor de Theetuin vastleggen. Maar die grenzen knellen. Daar kan de familie Kuipers-Bosma niet mee uit de voeten, maakte haar raadsman duidelijk. Kuipers-Bosma wil tussen mei en oktober minimaal 50 parkeerplaatsen op eigen terrein hebben. Jelwin en Ymkje Kuipers runnen allereerst een boerderij met Schotse Hooglanders. Daarnaast willen ze een Theetuin runnen die aan de zuidelijke ingang van het Blote Voetenpad ligt. ,,We willen naast het ontvangen van Blote Voetenpadwandelaars wat meer mogelijkheden om mensen of groepen te kunnen ontvangen, zoals schoolklassen. Die kunnen op onze boerderij een educatief weet-wat-je-eet-programma volgen. Met 16 parkeerplaatsen is dat onmogelijk. Bovendien is op ons terrein ruimte voor 80 parkeerplaatsen, dus 50 in het het zomerseizoen is redelijk,” aldus Ymkje Kuipers-Bosma.

Knoop

Omdat de Raad van State niet echt uit kon vissen wat Grootegast nu precies onder klein- en grootschalig verstaat lijkt de Raad die knoop zelf te willen doorhakken. ,,Wij kunnen desnoods zelf een maximum aantal parkeerplaatsen in het plan vastleggen, maar dan moeten we wel weten hoeveel,”zei staatsraad Bart Jan van Ettekoven. Daarop vroeg de raadsman van Kuipers-Bosma om 50 parkeerplaatsen tussen mei en oktober, terwijl de familie Pera dat veel te veel en te lang vond en hoogstens tussen de 6 a 8 weken in het hoogseizoen een dertigtal parkeerplaatsen wil toestaan. Ook de gemeentewoordvoerster maakte duidelijk dat 50 parkeerplaatsen eerder groot- dan kleinschalig is. Kortom de Raad heeft er nog een flinke kluif aan om deze knoop door te hakken.

Uitspraak volgt waarschijnlijk binnen een week of zes.

Foto: Ymkje en Jelwin Kuipers in de theetuin . Foto: Archief DvhN

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.