Thesinge heeft sarcofaagdeksels terug

Twee sarcofaagdeksels zijn na jarenlange inspanningen terug in Thesinge. De stenen, ooit gebruikt voor grafkisten, zijn in de jaren zestig buiten het dorp gevonden. Ze hebben vele jaren in het depot van het Groninger Museum gelegen.

De Historische Commissie van Thesinge en vertegenwoordigers van de kerk in het dorp vatten in 2012 het plan op om te informeren naar de deksels. Ze wilden ze laten zien in het lijkhuisje (zie foto) op het kerkhof naast de kerk. Langdurig wachten werd beloond toen vorig jaar bleek dat twee van de stenen terug mochten. Een derde, nog helemaal in tact, blijft in het museumdepot.

In overleg met de Stichting Oude Groninger Kerken, waartoe de kerk in Thesinge behoort, is besloten een groter project op te zetten rond de sarcofaagdeksels. Onder de titel ‘het Verhaal van het Klooster van Thesinge’ zal behalve aan de stenen ook ruim aandacht worden geschonken aan het klooster en het schrijfatelier dat daar te vinden was.

Om het project van de grond te krijgen, is het lijkhuisje leegehaald en schoongemaakt. Het tuinmateriaal dat er in stond, heeft een plek gekregen in een nieuw gebouwd schuurtje.

Stichting Oude Groninger Kerken laat weten dat het nog even duurt voordat publiek een alles kan aanschouwen. Het is de bedoeling dat twee wandelroutes worden uitgezet. De een gaat langs de vindplaats van de deksels. De ander gaat door het dorp en belicht de geschiedenis van het klooster.

Foto: Pluc Plaatsman

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.