Thuis onder alle hunebedden kruipen

De hunebedden van Nederland zijn voor het eerst te bewonderen vanachter de computer en volledig in 3D.

De 3D-modellen zijn een samenwerking tussen het Groninger Instituut voor Archeologie van de Rijksuniversiteit en de provincie Drenthe. De Gratama-stichting verleende subsidie.

Internationale primeur

Het is volgens archeologisch projectleider Jorn Seubers nog niet eerder gebeurd dat een specifiek en monumentaal cultureel erfgoed in zijn geheel met behulp van 3D-technieken in kaart is gebracht. Hij spreekt van een internationale primeur.

Het heeft een jaar geduurd om alle 54 hunebedden van Nederland in hoge precisie vast te leggen. Seubers laat weten dat het ook voor het eerst in honderd jaar is dat alle hunebedden meetkundig zijn vastgelegd. ,,In 1918 werden de hunebedden met de hand getekend en sindsdien zijn ze nooit meer nauwkeurig vastgelegd.’’

Geen overzicht

Volgens Seubers bestaat feitelijk geen overzicht van wat er de laatste eeuw aan de monumenten veranderd is. ,,Ondanks de vele tussentijdse restauraties, opgravingen en schades door vandalisme. Evenmin beschikken we over digitale geografische gegevens van de hunebedden.’’

Voor de nieuwe inventarisatie is gebruik gemaakt van een fotografische 3D-techniek die fotogrammetrie heet. Die is volgens Seubers gecombineerd met accurate GPS-metingen. Het doel is om deze nieuwe gegevens samen te vatten in een nieuwe wetenschappelijke Atlas van de Hunebedden in Nederland.

Ondertussen worden ook 3D-modellen voor het publiek zichtbaar gemaakt. De eerste 31 zijn klaar en hier te bekijken.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.