Tienduizenden studenten lopen achterstand op door corona

Studenten protesteerden op het Broerplein omdat de universiteitsbibliotheek dicht is vanwege de coronamaatregelen. Foto: Archief DvhN

Meer dan vijftigduizend studenten lopen studievertraging op door de corona-uitbraak. Vooral hbo’ers en studenten die veel praktische vakken hebben of stage moeten lopen, zagen hun opleiding de afgelopen maanden stokken. Studenten willen meer fysiek onderwijs.

Dat blijkt uit onderzoek van ResearchNed in opdracht van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) onder ruim 10.000 studenten van hogescholen en universiteiten.

Omgerekend gaat het om bijna 54.000 (van de totaal ongeveer 750.000) studenten die door de coronacrisis langer over hun studie doen. De afgelopen maanden liep bijna 1 op de 3 studenten studiepunten mis. Bij 21 procent vielen lessen uit.De grootste problemen in het hoger onderwijs ontstaan door uitval van praktijklessen en stages.

Maand vertraging kost al snel duizend euro

Het ISO vindt de conclusies zorgelijk. ,,Een maand vertraging kost studenten al snel duizend euro als ze op kamers wonen. Er moet meer ruimte komen om studenten fysiek onderwijs te bieden en een deel van de vertraging in te lopen”, betoogt voorzitter Kees Gillesse. Nu kunnen hogescholen en universiteiten alleen tussen 11.00 en 15.00 uur en na 20.00 uur lessen starten, omdat het openbaar vervoer niet overbelast mag raken.

Het onderzoek laat zien dat de vertraging onder hbo’ers groter is dan op universiteiten. In 2018 kregen studenten ook de vraag voorgelegd hoeveel ze achterliepen op het studieprogramma. Toen antwoordde 35 procent van de hbo’ers enige vertraging te hebben.

Nu is dat aantal gestegen naar 45 procent. Op universiteiten geeft 44 procent van de studenten aan achter te lopen (41 procent in 2018). ,,We vermoeden dat dat komt doordat er meer praktijkvakken en stages op het hbo zijn”, verklaart Gillesse.

Digitale lessen slechter dan normaal

Ook zijn de studenten negatief over de kwaliteit van het huidige onderwijs. Driekwart vindt de digitale lessen slechter dan normaal. Gillesse: ,,Als colleges wegvallen, kan je nog steeds je tentamen halen. Maar daardoor krijg je wel minder goed onderwijs."

Naar verwachting kan een deel van de studenten de vertraging nog inlopen, maar voor vertraagde stages zal dat lastig worden. Daarom vindt het ISO dat er compensatie moet komen voor alle studenten die aan het einde van de rit ‘coronavertraging’ hebben opgelopen.

Nu bestaat zo’n regeling alleen voor studenten in het laatste jaar. Ook verwacht het ISO meer creatieve oplossingen om studievertraging tegen te gaan. Gillesse: ,,Je kunt moeilijk twee jaar op een stage gaan wachten."

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen