Tientallen Stadjers demonstreren op Kardingerbult: 'Dit wordt een jaar van grote veranderingen'

Het geklap en getrommel van zo’n vijftig Groningers op de Kardingerheuvel was zondagmorgen tot ver in de omgeving te horen. De groep demonstreerde. Eigenlijk niet tegen iets, maar vóór iets, volgens initiatiefnemer Nel Helder.

De hardlopers en bootcampers die zondagmorgen rond 11 uur de top van de Kardingerheuvel bereiken, kijken vreemd op. Onder de warme zomerzon staan ongeveer vijftig mensen in een grote kring. Ze slaan op trommels, sommigen klappen op de maat mee en een enkeling gebruikt een pannendeksel. ,,Wat is dít nu?’’ mompelt een bezwete jogger voor ze verder rent.

‘Zelf verantwoordelijk zijn, geen regels van bovenaf’

Dit is een demonstratie, op initiatief van astrologe Nel Helder uit Groningen. ,,Maar eigenlijk zijn we meer vóór dan tégen iets’’, zegt ze, met een blik op de mensen om haar heen. Die ogen opgewekt; ze hangen briefjes met wensen en dromen op bij een groot spandoek met een zon, ze lachen en dansen op de maat van de djembémuziek.

loading

Waar zijn ze dan precies voor? ,,Dat we vanaf nu ons best gaan doen om op een goede manier samen te leven, en gezond te blijven. Dat we daar zelf verantwoordelijk zijn, zonder regels die van bovenaf worden opgelegd.’’ Helder doelt op de corona-spoedwet waaraan het kabinet werkt om de huidige noodverordeningen te vervangen.

Omstreden coronawet geeft kabinet meer macht

Die wet gaat toch niet per 1 juli in, zoals minister Hugo de Jonge eigenlijk van plan was; het parlement heeft meer tijd nodig om zich goed in de inhoud te verdiepen. Er is veel kritiek op de wet omdat die het kabinet vergaande nieuwe bevoegdheden geeft. Ministers zouden bijvoorbeeld bijeenkomsten mogen verbieden, zonder dat het parlement daar toestemming voor hoeft te geven.

Wil Helder helemáál geen coronawet? ,,In elk geval geen wet die onze grondrechten aantast’’, nuanceert ze. ,,Voor noodsituaties, zoals in maart, hebben we noodverordeningen en dat is prima. Nu zijn we maanden verder, we hebben meer ervaring opgedaan met de nieuwe werkelijkheid en beter leren omgaan met corona. Er zijn geen paniekregels meer nodig.’’

‘Er drijft al jaren van alles boven dat niet goed is met de wereld’

Helder gelooft dat dit een jaar van grote veranderingen is, vanwege de stand van de planeten. ,,Die is hetzelfde als in 1518, toen de Reformatie begon en er dankzij de boekdrukkunst veel meer kennis beschikbaar kwam voor de mensen. Ik denk dat er nu iets nog groters gaat gebeuren. Daarvoor hoef je niet in astrologie te geloven, hoor, maar kijk om je heen: er komt al jaren van alles bovendrijven dat niet goed is in de wereld. De klimaatverandering, #MeToo, de protesten tegen discriminatie...’’

Helder is tevreden over de opkomst: ,,Dit past precies mooi op de heuvel. We hebben toestemming van de gemeente en ik heb iedereen gezegd dat ze anderhalve meter afstand moeten houden. Maar ik merk toch dat je het gemakkelijk vergeet.’’ Ze hoopt dat haar kleine manifestatie iets in gang zet, de komende tijd. ,,Dat we de wereld wat mooier maken.’’

menu