Tientallen nieuwe gemeentelijke monumenten in Midden-Groningen

Het eerste monumentenschildje werd maandagmiddag door wethouder Anja Woortman (PvdA) aangebracht op de muur van de oude smederij aan de Hoofdweg 129 in Schildwolde. Foto: Jan Zeeman

In Midden-Groningen zijn dit jaar 53 panden aangewezen als gemeentelijk monument.

In totaal wil de gemeente 120 nieuwe gemeentelijke monumenten aanwijzen, voornamelijk in de voormalige gemeenten Slochteren en Menterwolde. In 2020 worden de overige adressen benaderd.

De voormalige gemeente Hoogezand-Sappemeer had 80 gemeentelijke monumenten. Na de gemeentelijke herindeling van Hoogezand-Sappemeer, Slochteren en Menterwolde tot Midden-Groningen per 1 januari 2018, is voor de hele gemeente nieuw beleid gemaakt ten aanzien van het erfgoed.

Midden-Groningen zegt het behouden en beschermen van het erfgoed erg belangrijk te vinden. Dat wordt benadrukt door het aanwijzen van gemeentelijke monumenten.

Monumentenschildje op de gevel

Om ook voor de buitenwacht zichtbaar te maken dat een pand de status van gemeentelijk monument heeft, wordt eigenaren een monumentenschildje aangeboden dat zij op de gevel van hun huis kunnen bevestigen. Het eerste monumentenschildje werd maandagmiddag door wethouder Anja Woortman (PvdA) aangebracht op de muur van de oude smederij aan de Hoofdweg 129 in Schildwolde.

Toen Midden-Groningen vorig jaar 1200 van de 28.500 panden in de gemeente aanwees als karakteristiek/beeldbepalend, een voorselectie voor gemeentelijke monumenten, waren niet alle huiseigenaren daar blij mee. Zij zijn bang dat ze als eigenaar van een gemeentelijk monument geen baas meer zijn in eigen huis, dat er niet meer verbouwd mag worden en verzekeringen duurder worden.

Een-op-eengesprek

De gemeente wijst panden aan als karakteristiek om ze te beschermen tegen mogelijke sloop en zo de woonomgeving van Midden-Groningen te beschermen. Eigenaren van wie een pand als gemeentelijk monument werd aangewezen kunnen rekenen op een een-op-eengesprek.

menu