Televisie - en radio-omroep RTV GO in Oldambt moet snel 15.000 euro binnen halen om ook volgend jaar te kunnen uitzenden. De tijd dringt.

De reservepot is nog gevuld tot de zomer, dan is de kas leeg. Het bestuur en de vrijwilligers moeten op zoek naar geldschieters. Voorzitter Liesbeth Jansen gaat er echter nog steeds vanuit dat de omroep officieel bezwaar en beroep kan aantekenen tegen de bezuinigingsmaatregel van de gemeente Oldambt. ,,Maar dan hebben ze het bij de omroep volkomen mis”, zegt wethouder Bard Boon (PvhN).

‘Geen weg terug’

Jansen denkt dat er nog een officiële beschikking komt van de gemeente Oldambt. ,,Daar is het wachten op. Dan gaan we bezwaar maken en in beroep.” Boon zegt dat de omroep die kans aan zich voorbij heeft laten gaan. ,,Waarom het bestuur denkt dat er nog een officieel schrijven komt, weet ik niet, maar ze zijn al sinds de zomer op de hoogte van het voornemen om de subsidie te schrappen. Daar hebben ze geen bezwaar tegen aangetekend. Inmiddels heeft de gemeenteraad de bezuiniging goedgekeurd. Er is geen weg meer terug.”

RTV GO stelt inmiddels alles in het werk om geld in te zamelen. Er zijn diverse acties opgezet. Felix Röben, van de gelijknamige kledingzaak in de Winschoter Langestraat heeft een deel van de etalage ter beschikking gesteld aan RTV GO. ,,Daar staan op donderdag, vrijdag en zaterdag op bepaalde uren ook vrijwilligers van ons. Zij beantwoorden desgewenst vragen van mensen en proberen donateurs te werven.”

Recent heeft de omroep ook een gift van 500 euro ontvangen van een Winschoter bedrijf. Hoeveel nieuwe donateurs inmiddels zijn geworven, weet Jansen niet.

Zeker tot de zomer door

Vooralsnog zijn de vrijwilligers bezig met nieuwe programma’s voor het nieuwe jaar voor te bereiden. ,,We laten het hoofd nog niet hangen. We gaan zeker tot de zomer door, maar dan is het geld echt op.”

Jansen put nog wel moed uit het feit dat het ministerie volgens haar werkt aan een nieuwe mediawet voor radio, televisie en kranten. ,,Maar voordat het zover is zijn we wellicht in 2023. Zo lang kunnen we niet wachten.”

De gemeente Oldambt moet miljoenen euro’s bezuinigen. De bezuinigingen raken veel mensen en verenigingen, zo ook de lokale omroep. De gemeente betaalt wel de huur voor de studio in theater De Klinker.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen