Tijd voor Haren is vrijwel op

De positie van Haren over herindeling met Groningen moet binnen enkele maanden duidelijk zijn. Wil Haren toch nog aansluiten bij Groningen en Ten Boer dan moet dat voor de zomer helder zijn. Dat zei burgemeester Peter den Oudsten woensdagmiddag.

De Groninger raad zei volmondig 'ja' tegen het proces van herindeling met Ten Boer. In Haren zei de raad maandagavond dat de gemeente zelfstandig moet blijven.

De partijen PvdA, GroenLinks en ChristenUnie in Haren riepen woensdag echter op alsnog onderzoek te doen naar samenwerking met Groningen. Ze wijzen daarbij op een brief van de provincie waarin zorgen worden geuit over een zelfstandig Haren. Ook vinden de partijen het vreemd dat Haren nu al geld van de provincie nodig heeft voor een extern onderzoek om het besluit tot zelfstandigheid te onderbouwen.

Raadsfracties in Groningen vragen zich nu af hoe lang de deur in Stad nog openstaat voor Haren. Volgens burgemeester Peter den Oudsten is dat nog enkele maanden. Omdat er met Ten Boer een proces wordt gestart, is het volgens de burgemeester praktisch onmogelijk dat Haren later alsnog aansluit. ,,Vanwege de herindeling met Ten Boer stellen we de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 al een half jaar uit. Als Haren na de zomer zou besluiten alsnog met ons samen te willen, zouden we dan in 2019 opnieuw verkiezingen moeten houden. dat kan dus niet.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.