Fokje Cruiming

Tijdelijk van horeca naar zorg: 'Ik zie mezelf nog geen ouderen in bed stoppen'

Fokje Cruiming Foto: Koos Bijlsma

Rond veertig medewerkers in de horeca zijn recentelijk aan de slag gegaan in noordelijke zorginstellingen na het afkondigen van de horecastop. Hun hulp blijkt uitermate welkom.

Stilzitten ligt Fokje Cruiming (49) uit Leek niet. Als manager/medewerker werkt ze bij het bedrijf Beijk Catering. Al twee jaar runt ze het bedrijfsrestaurant in verzamelgebouw Het Kwadraat in de stad Groningen, waarin onder meer uitgever NDC is gevestigd. De horecastop die twee weken geleden werd afgekondigd, greep ze met beide handen aan om drie dagen in de week haar diensten aan te bieden in woonzorgcentrum De Nieuwe Wierde in Grijpskerk.

Iedere dag staat een medewerker van Beijk Catering het personeel van het zorgcentrum voor ouderen bij om zodoende de taken van de zorgmedewerkers te verlichten. ,,Met een aantal collega’s neem ik het werk van zorgmedewerkers tijdelijk over om hen enigszins te ontlasten.’’

Gedurende de twee weken dat ze hier nu actief is, is het Cruiming niet ontgaan: ,,Het zorgpersoneel staat onder grote druk. Medewerkers komen regelmatig tijd tekort. Dan is het heerlijk om het zorgpersoneel een beetje te kunnen ontlasten.’’

Stofdoek

Het grootste deel van haar taken oefent ze uit bij de hoofdentree van De Nieuwe Wierde. Ze kijkt erop toe dat gasten die binnenkomen hun handen ontsmetten en een mondkapje dragen. Ook dat bezoekers 1,5 meter meter afstand in acht nemen ten opzichte van de, soms kwetsbare, bewoners. En met een vriendelijk gezicht verzoekt ze bezoekers om een registratieformulier in te vullen en in een bus te deponeren.

De momenten dat ze even niet in actie hoeft te komen, worden door haar benut om voorkomende werkzaamheden te doen. ,,Zo heb ik laatst de stofdoek even gehaald over de zwarte stellingen die zijn geplaatst aan de wand in de entreeruimte die dienst gaan doen als bibliotheek.’’

Op het lijf geschreven

Het gastvrouwschap is Fokje Cruiming op het lijf geschreven. ,,Dit werk sluit helemaal aan bij mijn dagelijks werk in de horeca.’’ Ze geniet zichtbaar van de contacten die ze legt met bewoners en bezoekers. ,,Laatst vertelde ik een meneer dat mijn moeder afkomstig is uit Gaarkeuken, vlak bij Grijpskerk. Prompt vertelde hij dat hij in het grijs verleden een avondje met mijn moeder uit was geweest naar de bioscoop.’’

Ze denkt niet dat ze blijft hangen in de zorgsector als de horecastop straks voorbij is. ,,Ik zie mezelf nog geen ouderen dagelijks verzorgen en ’s avonds in bed stoppen.’’


menu