Tijdelijke banken en bomen als voorproefje van de nieuwe Grote Markt

De Grote Markt in Groningen gaat de komende jaren op de schop. Foto: DVHN / Frits Poelman

De Groninger binnenstad krijgt er een plek bij om in alle rust onder de bomen te zitten: de Grote Markt. In de lente komen er tijdelijke zitplekken aan de oostzijde van het plein, om alvast iets te laten zien van de metamorfose die voor de deur staat.

Het gaat niet zomaar om een paar zitjes, maar om ‘forse bankeilanden’, in de woorden van wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA). ,,Tussen de banken komt groen, waar je omheen kunt gaan zitten zonder dat je ergens een drankje hoeft te kopen.’’

De nu wat kale Grote Markt moet over een paar jaar beschikken over veel meer groen en meer zogenaamde ‘niet-commerciële zitplekken’. Dat staat in het Programma van Eisen dat burgemeester en wethouders gemaakt hebben voor de herinrichting van het plein, met de nodige input van inwoners.

Geen doorgangsroute, maar centrale ontmoetingsplek

Een concreet plan maakt de gemeente komend jaar. In elk geval moet de Grote Markt meer een centrale ontmoetingsplek worden, in plaats van een plek waar je onderweg toevallig langs komt. Het gemeentebestuur wil daarvoor zorgen met bomen, water, kunst en speelplaatsen. Voor fietsers en voetgangers komt er alle ruimte, terwijl de bus juist van de markt verdwijnt.

Dat laatste kan pas als de nieuwe Kattenbrug over het Schuitendiep klaar is. ,,Daar is onze planning dus voor een deel van afhankelijk’’, zegt Van der Schaaf. Het vervolg hangt ook samen met de plannen voor de Vismarkt die komend jaar gemaakt worden. De wethouder hoopt dat de werkzaamheden begin 2022 van start kunnen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen